vrijdag 21 april 2017

Meer open data: bibliotheekcatalogus wordt een open boek

‘Kennis is macht, kennis delen is kracht’, zo klinkt het de laatste tijd vaak. Het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) omarmt deze kreet en stelt steeds meer gegevens beschikbaar als open data, zodat ze voor iedere belangstellende te gebruiken zijn voor nieuwe toepassingen. Dankzij open data is en wordt bibliotheekcollectie van het RAN nog beter te vinden en te doorzoeken.

Zoeken door tien bibliotheken tegelijk
Door het delen van onze data was het al een aantal jaren mogelijk om de bibliotheekcatalogus van het RAN te raadplegen via de catalogus van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Sinds vorige week is onze catalogus ook via een nieuw en breder platform te doorzoeken.

Op donderdag 13 april werd in de Openbare Bibliotheek aan het Mariënburg namelijk de uitbreiding van de Kenniscollectie.nl gevierd. Via deze website zijn inmiddels de bibliotheken van acht (en straks tien) instellingen uit Arnhem en Nijmegen gezamenlijk te doorzoeken: van het Nederlands Openluchtmuseum tot de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Met een pasje van één van de bibliotheken krijg je ook toegang tot de andere bibliotheken. Het doel: kennis zo goed mogelijk toegankelijk maken. Ook Dirkzwager advocaten & notarissen, initiatiefnemer van het project, stelt zijn juridische bibliotheek in Arnhem open.

Open Cultuur Data
Nog een stap verder dan het elders presenteren van onze bibliotheekcatalogus gaat het beschikbaar stellen van alle gegevens daaruit op internet. Sinds vorige week bieden we deze gegevens als open data aan op Open Cultuur Data. Open data maken het mogelijk dat derden een gehele dataset met één muisklik kunnen ophalen (‘harvesten’) en de gegevens gebruiken voor eigen, nieuwe toepassingen. Eerder hebben we al andere delen van onze collectie als open data op internet geplaatst – zie onder andere het vorige blogbericht  en er zal ongetwijfeld nog veel volgen.

Geen opmerkingen: