vrijdag 7 april 2017

Don't Blink: filmfestival héél even in het archief

Internationaal filmfestival Go Short is voor de negende keer neergestreken op en rond het Mariënburg in Nijmegen. Tot en met zondag 9 april zijn er in filmhuis Lux en op enkele andere locaties zo’n driehonderd korte films te zien. Ook het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) doet mee.

Joris Ivens achter de camera, 1930.
Bron: Regionaal Archief Nijmegen
Vreemde combinatie, film en archief? Nee, alles behalve zelfs! Zo bewaren we in ons depot vele honderden films, waarvan de meeste afkomstig zijn van de stichting Nijmegen blijft in Beeld. Daarnaast beheren we het Joris Ivens archief over Nijmegens meest beroemde cineast die in 1988 tot ereburger van de stad werd benoemd en werd vereerd met een plein. Twee jaar later volgde de onthulling van een imposant monument voor Ivens.


Vanmiddag ontvangen we in het archief enkele groepen ‘kortefilmliefhebbers’ die workshops gaan volgen. In the blink of an eye zullen ze weer zijn vertrokken.

Volgend jaar bestaat Go Short 10 jaar, een mooie aanleiding om een nieuwe relatie tussen de korte film en Nijmegen te leggen? Voor de creatieve filmmakers biedt ons archief toch een inspirerende bron van materiaal...

Geen opmerkingen: