dinsdag 28 maart 2017

Twee Nijmeegse middenstanders
Peeman
Peemankeetjes zijn een begrip in Nijmegen. Ze werden vanaf 1908 gerund door Jan Aart Peeman, die er - in eerste instantie alcoholvrije - dranken en andere versnaperingen verkocht.

Peeman startte rond 1900 een drankenhandel aan de Waldeck Pyrmontsingel en kocht in 1908 de 12 keetjes van de indertijd vanwege een limonadeschandaal  in zwaar weer verkerende limonadefabrikant Van Keeken. Peeman wilde afstand nemen van Van Keeken en schilderde groot zijn naam op de houten bouwwerken. Aldus was de naam Peemankeetje snel geboren.

De keetjes fungeerden decennia als ontmoetingsplek in de buurt en waren populair bij de jeugd voor het kopen van snoep. Na de Tweede Wereldoorlog kregen de keetjes het moeilijk, onder andere vanwege schaarste in de openbare ruimte en omdat de houten bouwwerken diefstalgevoelig waren.  Daarnaast werd Peeman zelf steeds meer in beslag genomen door zijn werkzaamheden voor de drankenhandel en uiteindelijk besloot hij de keetjes van de hand te doen.  De kiosken bleven in een aantal gevallen voortbestaan onder een andere uitbater. In 1985 werd het laatste Peemanhuisje aan de Willemsweg  verwoest door een aanrijding met een vrachtwagen.

Bron: Regionaal Archief Nijmegen
Theunissen
Drankhandel Peeman heeft de afgelopen eeuw het hoofd boven water kunnen houden en is nog steeds gevestigd aan de Waldeck Pyrmontsingel. Vele andere kleine ondernemers redden het uiteindelijk niet en zijn uit het straatbeeld verdwenen. Wie kent bijvoorbeeld de melkhandel van de familie Theunissen nog, die een winkel dreef aan Leliestraat 28? Het Archief is in het bezit van een klein archief van deze familie, dat bestaat uit persoonlijke stukken en archiefmateriaal over de winkel van H.H. (Bert) Theunissen.

Eén van de foto’s uit dit archief laat melkhandelaar Bert Theunissen zien bij het Peemankeetje aan de Willemsweg.

Mini-expo
Deze foto vormde het startpunt voor het samenstellen van een kleine expositie over twee Nijmeegse middenstanders: het Archief heeft een serie foto’s van Peemankeetjes uit de periode 1910-1990 geselecteerd en daarnaast tonen we een selectie van stukken uit het archief van de familie Theunissen. Deze mini-expo is tot begin mei te bekijken in de doorgang tussen Bibliotheek en Archief.
 


 

Geen opmerkingen: