zaterdag 1 oktober 2016

Grenzeloos geloof: stem op de Nijmeegse inzending bij de verkiezing van het Stuk van het Jaar

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. De maand van 024 Geschiedenis: een weekend boordevol historische activiteiten, maar ook de maand van de verkiezing van de Stuk van het Jaar. Breng vanaf vandaag je stem uit op de Nijmeegse inzending. 

Ruim veertig archiefinstellingen nomineerden hun meest bijzondere stuk rondom het thema 'grenzen', het thema van de Maand van de Geschiedenis. Als archief Nijmegen kozen we voor een meertalige brochure uit de onlangs overgedragen archieven van de Heilig Land Stiching. Een stuk dat was ons betreft symbool staat voor grenzeloos geloof:  van de Roomse droom van een Heilig Land binnen de eigen landsgrenzen.


De katholieke emancipatie was begin twintigste eeuw op haar hoogtepunt. Nijmegen, de stad waar het katholicisme na eeuwen van een rol in marge bezig was aan een spectaculaire comeback, was  prominent in beeld als locatie voor het nieuwe centrum van katholiek Nederland.

Net buiten de stadsgrenzen van Nijmegen zou in de eerste decennia van de vorige eeuw een basiliek van megalomane proporties moeten verrijzen die zich zou kunnen meten met de Sacré Coeur in Parijs. Als locatie werd gekozen voor de Bakkersberg, die met het oog op de op te richten kerk alvast werd omgedoopt tot Sionsberg. De basiliek zou het kloppende hart moeten worden van het nieuwe centrum van het herboren katholicisme in Nederland: het ‘Nieuwe Jeruzalem’, met kerken, kloosters, monumenten, musea, een universiteit en wooncomplexen voor katholieken. Een Heilig Land in eigen land.

Het beginkapitaal, bijeengebracht met hulp van Paus Pius IX en de Nederlandse bisschoppen, werd ondergebracht in een speciale stichting: de Heilig Land Stichting. De archieven van deze stichting zijn onlangs overgebracht naar het Regionaal Archief Nijmegen. 

Door geldgebrek en verschillen van inzicht liepen de plannen voor een Nationale Basiliek uiteindelijk stuk. Wat rest in het archief zijn de grenzeloos ambitieuze plannen en meertalige brochures voor de ‘Nationale Basiliek van het Allerheiligste Hart van Jezus’. Een katholiek devotiepark gewijd aan het Beloofde Land kwam er wel. Museumpark Orientalis is nog steeds te bezoeken.

Eens met onze keuze? Vergeet dan vooral niet te stemmen!2 opmerkingen:

Anoniem zei

Als een tekenaar meer dan 70 jaar dood is, bestaat het auteursrecht niet langer. Jan Stuyt is in 1934 gestorven. Is het dus goed dat ik de foto van deze tekening op levendweb.nl plaats?

Anoniem zei

Dat is goed als u er bij vermeldt dat de afbeelding afkomstig is uit het archief:1516 Heilig Land Stichting. Regionaal Archief Nijmegen