woensdag 3 augustus 2016

Nijmeegse notarissen nu nog nader toegankelijk

Rijen en rijen met notarissen in het depot
Al onze notariële archieven zijn in een nieuw jasje gestoken en zijn nu nog beter toegankelijk, dankzij de hulp van onze vrijwilligers. Tijd om daar even bij stil te staan.

Notariële archieven staan bomvol interessante gegevens over personen, organisaties en bedrijven. Dat geldt ook voor de historische archieven van de Nijmeegse notarissen.Veel onderzoekers maken er dan ook gebruik van. De toegang tot deze archieven is echter niet altijd optimaal geweest; tot voor kort was maar een klein aantal van de notarisarchieven voorzien van een index op naam, de andere archieven kon men slechts iets in vinden door grote aantallen repertoria (katernen met samenvattingen van opgemaakte notariële akten op chronologische volgorde) door te bladeren. De verpakking liet ook te wensen over: oude, soms stoffige archiefdozen met metaal erin verwerkt, en akten die stuksgewijs waren verpakt in omslagen waardoor er onnodig veel ruimte werd ingenomen.

Sinds 2011 wordt er daarom gewerkt aan het verbeteren van deze situatie. Met héél veel dank aan een paar enthousiaste vrijwilligers zijn nu alle aanwezige notariële archieven (meer dan 200 meter plankruimte) omgepakt in zuurvrije omslagen en dozen, en voorzien van een moderne plaatsingslijst. Een club andere vrijwilligers heeft sinds die tijd nijver gewerkt aan het invoeren van gegevens uit de notariële repertoria. Hun arbeid tot nu toe (voorlopig is er nog genoeg werk aan de winkel) heeft geresulteerd in een fikse uitbreiding van het aantal akten in onze Digitale Studiezaal: waar er voorheen 37.234 notariële akten te vinden waren, zijn dat er nu bijna 100.000! Het aantal persoonsvermeldingen is inmiddels gestegen naar een veelvoud daarvan.

Screenshot van een zoekopdracht
Op notariële akten kan in de Digitale Studiezaal gezocht worden door te klikken op het tabblad 'uitgebreid zoeken', 'personen' aan te vinken en vervolgens de bronsoort 'Notarissen en schepenprotocol' aan te vinken. Vervolgens kan gezocht worden aan de hand van de locatie (plaatsnaam), de periode, de persoonsnaam en van de 'bedrijfsnaam' (waaronder namen van fabrieken, maatschappelijke en bestuurlijke organisaties, banken, etc.). Aan de hand van het gevonden aktenummer (en vaak het jaar van de akte) kunt u in de inventaris van de bijbehorende notaris het juiste inventarisnummer vinden, waarmee de minuutakte kan worden opgevraagd in de studiezaal van het RAN.

Op korte termijn hopen we de indexen van de notariële akten ook beschikbaar te kunnen stellen als open data.

Geen opmerkingen: