maandag 8 augustus 2016

Het liber amoricum of vriendenboek van Gerrit Jacob Hiebendaal

Onlangs is de inventarisatie van het archief van de familie Hiebendaal over de periode 1708-1933 afgerond. Het archief is daarmee toegankelijk voor onderzoekers en ge├»nteresseerden. De inventaris is te raadplegen in de Digitale Studiezaal en de stukken zijn in te zien in de studiezaal van het Regionaal ArchiefNijmegen

De familie Hiebendaal bouwde vanaf het midden van de achttiende eeuw in het Land van Maas en Waal een machtspositie op, gebaseerd op geld en bestuurlijke invloed. Naast interesse in bestuurlijke zaken, vooral in waterschapsaangelegenheden, hadden de Hiebendaals een sterke belangstelling voor techniek en infrastructuur. Zo was Cornelis Bernardus Hiebendaal (1830-1902) mede-oprichter van de Stoomtram Maas en Waal (van Nijmegen naar Wamel) en de Nijmeegse Tram.

Pronkstuk van dit archief is een liber amicorum (Latijn voor vriendenboek met persoonlijke teksten en illustraties van familieleden en vrienden) van Gerrit Jacob Hiebendaal, overleden op 4 maart 1895 te Hees bij Nijmegen.

Potloodtekening met tekst van L. Pool te Druten, uit 1849, in het liber amoricum van Gerrit Jacob Hiebendaal, 1842-1856 (inv. nr. 20).
Het archief bevat andere persoonlijke stukken van de Hiebendaals en stukken betreffende hun bezittingen en functies in Horssen en omgeving, waaronder een 'rekeningboek met de gemeente Nijmegen', een register van declaraties van Cornelis Bernardus Hiebendaal, opzichter van de gemeente-eigendommen van Nijmegen onder Horssen, over de periode 1858-1905 (inv. nr. 23).

Geen opmerkingen: