woensdag 24 augustus 2016

Foto’s van Fotopersbureau Gelderland als open cultuurdata beschikbaar

Burchtstraat met zicht op de Schouwburg aan de
Oude Stadsgracht, 1934
In het begin van de jaren ’30 vestigden zich de heren B. Verheijen, L. Dietvorst en H. Ebben als Fotopersbureau Gelderland in de Nijmeegse Van Welderenstraat. Onder deze naam werden foto’s gemaakt. Daarnaast was er een bescheiden handel in fotografische producten die aanvankelijk ‘De Gelderse fotohandel’ werd genoemd. De activiteiten van het fotopersbureau en de fotohandel werden later samengevoegd onder de naam Foto Gelderland. 

Foto Gelderland werkte vooral voor de dagbladen De Gelderlander en het Nijmeegs Dagblad. Ook werkte men als ‘corpsfotograaf’ veel voor de Katholieke Universiteit en voor studentenverenigingen. 

Lange Brouwerstraat, 1939
In 1967 kwam Jac Trum bij Foto Gelderland werken. Hij nam de zaak in 1975 over. Doordat de Nijmeegse pers steeds meer met ‘eigen’ mensen ging werken verschoof de aandacht binnen Foto Gelderland van het maken van foto’s steeds meer naar de fotohandel. In de tachtiger jaren had het bedrijf drie winkels: in de binnenstad van Nijmegen, in het winkelcentrum De Notenhout in Neerbosch en in de plaats Elst. Het bedrijf was actief tot 1995, toen langzaam de digitale fotografie zijn intrede begon te doen. In 1995 werden de activiteiten beëindigd.

De luizenmarkt op het St. Stevenskerkhof, 1934
De fotocollectie van het Regionaal Archief Nijmegen bevat ruim 3500 fotoafdrukken en glasnegatieven van dit voormalige Fotopersbureau Gelderland. De foto’s die in en om Nijmegen zijn gemaakt geven onder meer een mooi tijdsbeeld van de stad vóór de Tweede Wereldoorlog en van de ingrijpende wederopbouwperiode erna. Het Regionaal Archief is dan ook bijzonder blij dat auteursrechthouder Jac Trum toestemming heeft gegeven om het fotomateriaal van Fotopersbureau Gelderland voortaan onder de Creative Commons licentie CC BY-SA als open cultuurdata via de Digitale studiezaal beschikbaar te stellen. Concreet houdt dat in dat de foto’s van de website gedownload mogen worden en door het publiek vrij mogen worden gedeeld, op voorwaarde van naamsvermelding Fotopersbureau Gelderland. Een voorbeeld van hergebruik op deze manier is Collectie Gelderland.

1 opmerking:

Unknown zei

De links naar het RAN werken niet meer ...