vrijdag 19 augustus 2016

Archeologische rapporten online doorspitten

Bij elke archeologische opgraving in de historierijke grond van Nijmegen en omgeving komen er wel bijzondere vondsten naar boven. Losse objecten zoals gebruiksvoorwerpen gaan uiteindelijk naar musea of verdwijnen in het archeologisch depot, grotere structuren (muren, grondsporen) kunnen vaak niet worden bewaard. Gelukkig hebben we de rapporten nog, die bureau Archeologie van elke opgraving maakt. En die rapporten zijn nu online te raadplegen via de Digitale Studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen.

Het gaat om rapporten uit de reeks Archeologische Berichten Nijmegen en uit soortgelijke reeksen van Wijchen en Ubbergen, daterend uit de jaren 2002-2015.  Een deel ervan was al online of onze studiezaal raadpleegbaar, nu zijn ze allemaal digitaal te lezen (behalve zogenoemde briefrapporten).

Veel rapporten uit Nijmegen gaan over opgravingen in Noord en in de Biezen, maar er zitten ook bijvoorbeeld rapporten tussen over de binnenstad, waarbij die aan de Hessenberg en de Waalkade u vast nog een belletje doen rinkelen.

Om meerdere redenen is het prettig dat de rapporten digitaal te bekijken zijn: ze zijn altijd en overal in te zien, inhoudelijk makkelijk doorzoekbaar en ze wegen niks. Er zitten namelijk behoorlijk lijvige exemplaren bij, wat geruststellend is voor diegenen die zich zorgen maken over wat er allemaal toch voor moois verdwijnt uit onze bodem: alles wordt zeer zorgvuldig gedocumenteerd.

Geen opmerkingen: