donderdag 21 juli 2016

Ook de honderdste Vierdaagse krijgt zijn thrillers

De twee Vierdaagsethrillers van 2016
Sinds 2008 kent de Nijmeegse boekenwereld het subgenre ‘Vierdaagsethrillers’ en zoals de laatste jaren gewoonte is geworden presenteren uitgeverijen QV en Logikos enkele maanden vóór de start van het grootste wandelevenement ter wereld beide hun thrillers. Rob Bakker presenteerde op 27 mei Het mysterie van de 100, Rudy Dek – die de ‘4-daagse thriller’ destijds introduceerde – volgde een dag later met Oorlogspad.

Er verscheen ook een informatief en in zekere zin net zo ‘spannend’ boek over het Nijmeegse wandelevenement. In De Vierdaagse van Nijmegen. Wandelen door bevrijd gebied laat Dick Lockhorst de (Vierdaagse)wandelaar kennismaken met een donkere periode uit de geschiedenis van Nijmegen en omgeving: de gevechtshandelingen in september 1944, toen Nijmegen en omgeving door de geallieerden werden bevrijd. Honderden burgers en soldaten kwamen om het leven en de stad en omliggende dorpen werden zwaar beschadigd.

In de Donald Duck die op 14 juli uitkwam staat de (Eimeegse) Vierdaagse centraal, zoals De Gelderlander berichtte. Nadat we hiervan een exemplaar geschonken hadden gekregen is zelfs dit, na aandringen van collega’s, opgenomen in de bibliotheekcollectie van het Regionaal Archief Nijmegen.

Andere recente publicaties:
Oudere publicaties:

Geen opmerkingen: