maandag 18 juli 2016

De vele voeten die de Vierdaagse wandelden

Duizenden wandelaars maken zich op voor de 100ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Maar wie waren de duizenden en duizenden wandelaars die deelnamen aan de voorgaande negenennegentig edities? 

Een club van enthousiaste vrijwilligers heeft dit voorjaar het eerste gedeelte van de deelnemersregistratie (periode 1921-1939) ingevoerd op de website VeleHanden.nl. In totaal hebben 132 vrijwilligers in razend tempo bijna 4000 scans dubbel ingevoerd en gecontroleerd. De talloze wandelaars uit deze periode - militairen en burgers - zijn op termijn eenvoudig online op te zoeken.

Voor het invoeren van de periode 1941-1987 is het Regionaal Archief Nijmegen nog op zoek naar meer enthousiaste vrijwilligers. Omdat het recentere (persoons)gegevens betreft, is gekozen voor een afgeschermd project en zullen de ingevoerde gegevens uitsluitend raadpleegbaar worden gemaakt binnen het Regionaal Archief Nijmegen.

Heeft u affiniteit met de Vierdaagse, bent u geïnteresseerd in (de Nijmeegse) geschiedenis en draagt u graag een steentje bij het beschrijven van de vele voeten? Stuur dan een mailtje naar hetarchief@nijmegen.nl.

Tijdens de Vierdaagse is er op en rond het Mariënburg trouwens ook meer dan genoeg te beleven. In de middagen is er een historische kinderactiviteit op het plein, is de tentoonstelling 100x100x100 te bezoeken in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, hangen er levensgrote historische foto's van wandelaars in de hal van de Bibliotheek en zijn er fraaie affiches van voorgaande edities van de zomerfeesten te zien in de doorgang van het archief naar de bibliotheek.

Vanaf het Mariënburg is het ook maar een paar minuutjes lopen naar Museum Het Valkhof, waar in de tentoonstelling 100ste Vierdaagse - Wandel door de tijd, ook materiaal uit de collectie van het archief te bewonderen is.

Geen opmerkingen: