woensdag 4 mei 2016

Foto's Nijmeegse wielergeschiedenis in het archief

Op 7 en 8 mei maken de duizenden bezoekers van de Giro en van de side-events in Nijmegen ongetwijfeld ook duizenden foto’s. Via Facebook, Instagram en Twitter worden foto’s gedeeld met het peloton op de Nijmeegse bruggen, van de Italiaanse straten en selfies met de renners. Het Regionaal Archief Nijmegen wil een deel van deze foto’s graag opnemen in de beeldbank, om het beeld van het unieke bezoek van deze grote wielerronde aan Nijmegen te bewaren.


Daarom organiseert het Regionaal Archief Nijmegen een #girofotowedstrijd voor de mooiste foto’s van Nijmegen of omgeving. Naast mooie prijzen voor de vijf beste foto’s wordt een deel van de inzendingen ook opgenomen in de beeldbank van het archief. Deelnemen kan tot 16 mei. Meer informatie over prijzen en deelname staat op de website van het archief.

In de beeldbank van het archief zijn verschillende foto's uit de Nijmeegse wielergeschiedenis opgenomen. Vier hiervan zijn nu als ansichtkaart gratis verkrijgbaar. Zoals bij heel veel foto's zijn er alleen globale beschrijvingen van de foto's en is het niet bekend wie erop staan en wanneer het precies was. Dat is ook de reden waarom we graag bij de ingezonden foto's ook meteen goede beschrijvingen willen hebben. Dat bespaart later veel uitzoekwerk en maakt de foto's beter vindbaar.

Een van de ansichtkaarten komt niet uit de collectie van het Regionaal Archief Nijmegen maar uit de Anefo-collectie van het Nationaal Archief.

De beschrijving leert al dat het gaat om de derde etappe van de Ronde van Nederland op 19 juni 1958 in Nijmegen. Maar wie is het? Wikipedia biedt dan al snel uitkomst door een artikel over deze ronde met alle etappewinnaars. Arie van Wetten is de gelukkige winnaar die de felicitaties krijgt. Door
vervolgens in de krant van 20 juni te kijken is er nog meer over de foto vinden. In het Nieuwsblad van het Noorden staat zelfs een prachtig bijschrift als intro van het artikel waardoor zelfs de naam van de rondemiss bekend wordt: Rita Schmidt.

Het zou mooi zijn als over 50 jaar in de beeldbank van het archief de foto gevonden kan worden van de winnaar van de tweede etappe van de Giro van 2016, met meteen de naam van de renner én van de rondemiss.
Geen opmerkingen: