vrijdag 22 april 2016

Waar is eerste heipaal van Dukenburg?

Op vrijdag 22 april 1966 kort na 15.00 uur sloeg burgemeester Charles Hustinx de eerste heipaal voor stadsdeel Dukenburg de grond in. Hoewel de vijf meter lange betonnen paal nooit enig gebouw zou ondersteunen en naar verluid ergens onder een parkeerterrein in Aldenhof verstopt zit, is deze gebeurtenis vandaag de aanleiding om het startsein te geven voor de viering van 50 jaar Dukenburg.

Ter gelegenheid van het halve eeuwfeest houdt burgemeester Hubert Bruls een speech, wordt de Dukenburg Run gelopen, is de lancering van de Canon van Dukenburg en zijn er een spelshow en optredens. De feesten passen uitstekend in dit Kroonjaar, waarin Nijmegen ook bijvoorbeeld de honderdste Vierdaagse en de doortocht van de Giro d’Italia viert.

Ter voorbereiding op de feesten kwam bij het Regionaal Archief Nijmegen de vraag binnen waar nu die eerste heipaal is gebleven. Het onderzoekje begon in de krant. De Gelderlander van 23 april 1966 gaf een aanwijzing. Die verhaalde dat ‘de plaats waar het ‘startschot’ werd gelost [was in] de zuidwesthoek van de Aldenhof, ongeveer op de hoek van Vossendijk en Staddijk’. Hier verrezen zogenoemde Muwi-flats.

Fragment van de speech die burgemeester
Hustinx uitsprak vóór het slaan van de eerste paal
Van de gebeurtenis in 1966 werden filmbeelden in kleur geschoten, met bijbehorend geluid. In de minuten 1:21 tot 5:44 zien we dat burgemeester Hustinx over de Staddijk aan komt rijden, zich in ‘service-dress’ steekt, met plechtige stem zijn redevoering uitspreekt en vervolgens de hei-installatie in werking stelt. De tekst van de redevoering vond ik terug in het archief van de Secretarie van de gemeente Nijmegen 1946-1984, maar helaas: geen exacte plaatsaanduiding. Een beschrijving bij een foto van de plechtigheid in onze beeldbank noemt wel een redelijk precieze plaats: de 34ste tot en met 37ste straat van Aldenhof.

Het verhaal dat de heipaal die Hustinx de bodem in joeg uiteindelijk niet werd gebruikt komt van niemand minder dan de geestelijk vader van Dukenburg, de in 2005 overleden stedenbouwkundige Anton Olivier. In het boek Dukenburg. Een ideaal in beton met een groene rand uit 2000 vertelt hij dat Hustinx vóór zijn vertrek als burgemeester graag de openingshandeling verrichtte, maar dat nadien de bouwplannen wijzigden en de heipaal onder een parkeerplaats verdween.

Geen opmerkingen: