vrijdag 25 maart 2016

Opening rivierpark en lang zullen ze lezen!

Met de opening van het rivierpark en de viering van 100 jaar Openbare Bibliotheek belooft het een boordevol en gedenkwaardig paasweekend te worden. Reden te meer om als archief ook ons steentje bij te dragen. 

Lang zullen ze lezen!
De Openbare Leeszaal aan de
Oranjesingel in 1918.
Om dicht bij huis te beginnen: onze buren van de bieb bestaan precies honderd jaar. Dit wordt onder andere gevierd met een feestmiddag op maandag 28 maart. Als soort van cadeau is er op de kennisbank van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een speciale pagina over de 100-jarige Openbare Bibliotheek in Nijmegen gelanceerd. Hierop zie je de locaties van alle bibliotheekvestigingen die er sinds 1916 zijn geweest, met links naar korte beschrijvingen van hun geschiedenis. Ook vind je er informatie over de vier organisaties die de Openbare Bibliotheek sindsdien hebben beheerd. De fijnproevers kunnen meteen doorklikken naar de archieven en foto’s van de bibliotheek in de Digitale Studiezaal.

Ruimte voor de Waal
Op diezelfde maandag 28 maart vieren we de opening van een nieuw stukje Nijmegen aan de Waal: het Rivierpark dat de afgelopen drie jaar is ontstaan als onderdeel van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier. Het archief is maandag aanwezig in de Dorpsschuur in Lent om meer te vertellen over de historische ontwikkeling van de stad aan de Waal. Loop gerust binnen!

De ontwikkeling van het project is te volgen in de ruim 400 foto's die vanaf vandaag raadpleegbaar zijn in de Digitale Studiezaal. Ruim 200 foto’s zijn gemaakt door fotografe Thea van den Heuvel die de aanleg van de stadsbrug de De Oversteek vastlegde. Een nagenoeg gelijk aantal (lucht)foto's van Rutger Hollander en Johan Roerink geven een goed beeld van de landschappelijke veranderingen en werkzaamheden. De foto's vormen een voorbode van het vele (digitale) archiefmateriaal van het project dat nog zijn weg zal vinden naar het archief. Op korte termijn volgen nog foto’s van de panden die voor het project hebben moeten wijken, evenals nog wat filmmateriaal.

Beide festiviteiten zijn gratis toegankelijk en het bezoeken meer dan waard!

Ruimte voor de Waal - Aeropicture / Johan Roerink

Geen opmerkingen: