maandag 30 november 2015

Boeken schrijven met archieven

Geregeld verschijnen er grotere en kleinere publicaties die zijn geschreven op basis van stukken uit ons archief. De afgelopen weken gebeurde dat opvallend vaak, te beginnen met De vrouw met de bijl en negen andere moordenaressen door Steffie van den Oord. Zij bestudeerde tien moordzaken uit de periode 1712-1946, verspreid over het land, en verwerkte de gegevens tot evenveel korte (soms zeer korte) verhalen. In één ervan vertelt de Nijmeegse Sofie van Bemmel hoe zij in 1712 haar moeder, die levensmoe is, met een bijl uit haar lijden verlost. Ze wordt wegens doodslag veroordeeld tot… dat mag je in het boek zelf lezen. Van den Oord schreef het stukje aan de hand van processtukken in het Oud Rechterlijk Archief der Stad Nijmegen.

Een andere regelmatige bezoeker van het archief, Anton de Wildt, presenteerde op 7 november op ludieke wijze het boek Kensingtonstraat Nijmegen-Oost. Herinneringen aan het verblijf van een Brits regiment aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het resultaat van een jaar lang speuren, interviewen en schrijven. Zijn onderzoek bracht hem ook naar Engeland, waar hij veel informatie verzamelde over het betreffende Kensingtonregiment en hij een veteraan bezocht. Zijn bijzondere ontmoeting en wat daaraan voorafging zijn opgetekend in het boek.

De Cuijkse journalist Twan Dohmen gebruikte onder andere de archieven van Brouwerij Bergzicht, de familie Van den Broek en het Nijmeegse Brouwersgilde om tot zijn overzicht van bierbrouwerijen in het Rijk van Nijmegen te komen. Het resultaat: Van mol tot Raaf. Bier in het Rijk van Nijmegen. Het boek gaat zeker niet alleen over de vroegere brouwerijen. Integendeel: de recente opbloei van het brouwersgilde komt uitgebreid onder de aandacht. Een overzicht van biercafés completeert het boek.

Verder hebben we de afgelopen maanden nog een flink aantal publicaties opgenomen. Enkele oudere publicaties:
En vooral veel nieuwe:
Volop keuze uit Sinterklaas- of kerstcadeaus dus (niet op het archief te koop, wel in te zien...)!

Geen opmerkingen: