dinsdag 13 oktober 2015

Muurreclame na 90 jaar weer zichtbaar

Advertentie van het bedrijf van F. Delvoix en Zoon.
De Gelderlander, 31 december 1919.
Bron: digitale studiezaal Regionaal Archief Nijmegen
Het Vlaamsch Broodhuys aan de Van Broeckhuysenstraat 54 stond afgelopen zaterdag in De Gelderlander met een foto van een pas ontdekte muurschildering in hun winkel. Het kleurige kunstwerkje was vanachter een laag groene verf te voorschijn gekomen. Het siert de winkelier dat hij de schildering deel uit laat maken van het nieuwe winkelinterieur.

Voor mij was dit bericht een aanleiding om in het weekeinde een onderzoekje naar de schildering te doen. Al jaren probeer ik namelijk in kaart te brengen welke muurreclames in Nijmegen te vinden zijn (en waren). Het resultaat is deels te vinden op Noviomagus.nl.

De schildering in het Vlaamsch Broodhuys toont een keurig geklede man die in een weiland bij een wit spandoek tussen twee houten palen staat. Op het spandoek staat:

F. DELVOIX EN ZN
SCHILDERS
(ZI)EKENSTR 110   WERKPL 146

F. Delvoix wordt in adresboeken voor het eerst in 1898 als schilder genoemd. Tien jaar later staat hij op Ziekerstraat 41 vermeld, terwijl J.P. Delvoix, zijn broer en ook schilder, op nummer 40 woont. In de periode 1910-1926 bewoont F. Delvoix Ziekenstraat 110. Zijn werkplaats bevindt zich verderop in de straat, op nummer 146. Getuige een artikel in de Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant koopt hij op 30 september 1926 het pand Jacob Canisstraat 1a/1b, waarna hij daarheen verhuist.

Ouderdom van de schildering
Uit het voorgaande blijkt dus al dat de schildering moet dateren uit de periode 1910-1926. Voor de bouw van het woon-winkelcomplex Van Broeckhuysenstraat 50-54 is echter pas in 1926 een bouwvergunning verleend, zo blijkt uit het digitaal gebouwendossier van de gemeente Nijmegen. Voor die tijd lag het terrein braak.

De Ziekerstraat in 1923 met rechts de blinde gevel waar het
huidige Vlaamsch Broodhuys drie jaar later vóór werd gebouwd.
Bron: Regionaal Archief Nijmegen
Een reclameschildering op een binnenmuur is weinig effectief. Was de schildering dan misschien aangebracht op de buitenmuur van het achtergelegen pand, dat al uit 1914 dateert? Een foto uit onze beeldbank en een bezoekje aan de winkel op maandagmiddag brachten de uitkomst: de blinde zijmuur van het achterliggende pand was inderdaad volgekalkt met reclameschilderingen. De schildering van Delvoix is dus tussen 1914 en 1926 aangebracht. Aardigheid: van enkele andere schilderingen die op de foto uit 1923 zichtbaar zijn, zijn ook nog fragmenten terug te vinden in en rond het Vlaamsch Broodhuys.

Na de voltooiing van Van Broeckhuysenstraat 50-54 in 1926-1927 vestigde zich op nummer 52-54 de meubelzaak van de firma M. Puplichuizen-Murrer. Waarschijnlijk is de muurreclame toen – inmiddels bijna 90 jaar geleden – onder een verflaag verdwenen. Wie had gedacht dat die het daglicht ooit weer zou zien?

PS: een lezer van dit blogbericht wees erop dat op de onderste foto de werkplaats van F. Delvoix en Zn te zien is. Het wordt aangeduid met een schildering op het huis links van de poort, links van de man met de witte hoed. Daar staat: F. Delvoix en Zoon / Huisschilders. Heel oplettend!

Geen opmerkingen: