zondag 6 september 2015

Het Regionaal Archief Nijmegen in 3D

Het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) is flink op weg met het digitaliseren van haar gegevens. De beeldbank bevat tienduizenden foto's van stad en streek en je kunt verschillende films uit de collectie van Nijmegen Blijft in Beeld bekijken, zomaar vanuit de luie stoel. De belangrijkste kranten en adresboeken zijn in te zien en te doorzoeken, de bibliotheekcatalogus staat online en bovendien ook onze archiefinventarissen. Naar het archief hoef je haast 'alleen nog maar' om de boeken en originele stukken daadwerkelijk in te zien. Hoe lang het nog gaat duren voordat je ook dáárvoor niet meer de deur uit hoeft...?

Het RAN laat incidenteel boeken en archiefstukken scannen om ze integraal zichtbaar te maken, zoals dat is gebeurd met bijvoorbeeld de gedrukte uitgave van de Rekeningen der stad Nijmegen en met middeleeuwse charters. Ook zijn de bevolkingsregisters uit de tweede helft van de negentiende eeuw gescand en door vrijwilligers van het project VeleHanden geïndexeerd, zodat de belangrijkste gegevens hieruit gemakkelijker te vinden zijn.

Het archief aan het Mariënburg op Google Earth. De foto's zijn gemaakt
omstreeks 12 juni
Met de huidige mogelijkheden lijkt het nog onbegonnen werk om al onze archiefstukken, boeken en kranten door de scanner te halen. Maar wat niet is kan nog komen, digitale ontwikkelingen gaan immers razendsnel. Zo ontdekte ik deze zondagavond als fervent 'Google Earthavonturier' dat het archief zélf nu al driedimensionaal is vastgelegd, net als bijna heel Nijmegen trouwens. De stad voegt zich hiermee in het rijtje van New York, Tokyo, Parijs en Amsterdam - om maar enkele andere wereldsteden te noemen.

Geen opmerkingen: