donderdag 17 september 2015

De Sonobox©

Het doornemen van een nog niet geschoond archief is als het uitpakken van presentjes op sintnicolaasavond. Elke doos herbergt een verrassing. Doorgaans verflauwt de aandacht voor deze verrassing snel, waarna met gretigheid een volgende doos geopend wordt. Maar soms tref ik iets wonderlijk genoeg om me tot mijn buurman te wenden met de woorden ‘wat ik nu toch vind’. Zonder zijn werkzaamheden te onderbreken humt hij dan even om aan te geven dat hij geïnteresseerd luistert.

Foto: Renier van de Giessen
Gistermiddag ontdekte ik in een foedraal een Sonobox©; een zwart doosje met een startknop, een pauzeknop en een volumeregelaar. Niet alleen ik stond versteld van dit uiterst eenvoudig vormgegeven apparaat, ook al mijn collega’s verbaasden zich erover. Dat het een vernuftig machientje was, een toonbeeld van geslaagd design, daarover waren we het snel eens. Maar wat konden wij ermee? De Beeld en Geluidwiki leerde mijn buurman dat het ‘een aparte afspeeleenheid’ was, ‘ter grootte van een gebalde vuist’, waarmee audiofragmenten in encyclopedieën konden worden afgespeeld. Inderdaad vond ik, in hetzelfde archief, een handleiding en vier dikke banden uit de Decenniumreeks van de Grote Oosthoek.

Hulpvaardig als altijd kwamen onze collega’s van dienstverlening met batterijen naar boven gesneld, zodat we met eigen ogen het wonder van een Sonobox© in werking konden aanschouwen. In de banden van de Grote Oosthoek waren plastic bladen opgenomen waarop de audiofragmenten waren geperst. We plaatsten de Sonobox© hierop en zetten hem aan. Het geluid was niet optimaal, maar toch goed genoeg om kleine reportages te horen die verdieping boden bij de onderwerpen die in de ‘sonoboeken’ aangesneden werden. Ademloos luisterden we naar wat de Sonobox© ons te melden had over het proces van Neurenberg, over drugs en over Surinamers.

Foto: Renier van de Giessen
Maar wat konden wij ermee? De Sonobox© is nooit doorgebroken en heeft buiten de Decenniumreeks in Nederland nooit enige toepassing gekend. Het is daarom zeer de vraag of er ooit enig Nijmeegs archiefmateriaal opduikt dat enkel met de Sonobox© ontsloten kan worden. Voordat hij weer wordt opgeborgen om een stille en onzekere toekomst tegemoet te gaan, zal hij nog eenmaal spreken. In de nacht van 24 op 25 oktober, tijdens de 24 uur van de Nijmeegse geschiedenis, zal hij in de studiezaal van het Regionaal Archief lemma’s voorlezen uit de Grote Oosthoek voor wie luisteren wil.

De demonstratie van de Sonobox© is komen te vervallen. In plaats daarvan zal op zaterdagmiddag tussen 13.00 en 16.30 in het Regionaal Archief Nijmegen een boekenmarkt worden georganiseerd. Komt allen!

Tekst: Andreas Caspers

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo beste lezer / Andreas,

Ook ik heb zo'n sonobox gevonden bij m'n grootvader. Alleen heb ik nog geen boek gevonden met afbeeldingen waarop ik hem kan uittesten. Heeft iemand meer info over welke boeken hiervoor uitgegeven werden ?

Op YouTube is er wel een filmpje over hoe het te gebruiken:
https://www.youtube.com/watch?v=h4wmpTzdnUo

Graag reacties op m’n email adres gerlofva@hotmail.com

Alvast bedankt

Mvg Gerlof