vrijdag 5 juni 2015

Helpt u mee de Nijmeegse woningkaarten te ontsluiten?

Bron: Regionaal Archief Nijmegen
Woningkaarten vormen een belangrijk onderdeel van de bevolkingsregistratie van de gemeente Nijmegen. De woningkaarten uit de periode 1920-1946 zijn gescand en zijn te zien in onze Digitale Studiezaal. Aldaar zijn ze te vinden door 'locaties' aan te vinken en vervolgens de bron 'woningkaarten'. In de serie woningkaarten kan momenteel alleen nog gezocht worden door middel van het adres.

Graag willen we de toegankelijkheid van deze interessante bronnen vergroten. Daarom hebben we de scans van de woningkaarten 1920-1946 online gezet om ze verder te laten ontsluiten door enthousiaste vrijwilligers. De scans zijn te vinden op de website Open Archieven. De bedoeling van dit project is om de serie woningkaarten uiteindelijk ook te kunnen laten doorzoeken op naam, een handige optie voor ge├»nteresseerde onderzoekers. Op de website Open Archieven kunt u een invulinstructie vinden.

Meer en meer materiaal wordt dagelijks toegankelijk gemaakt via onze Digitale Studiezaal. Door onze medewerkers, maar ook door vrijwilligers. Deze vrijwilligers werken bij het Regionaal Archief Nijmegen in de studiezaal, maar tegenwoordig ook steeds vaker vanuit huis. Het meest bekende voorbeeld hiervan is het 'crowdsourcing'-platform VeleHanden. Via dit medium hebben wij eerder onze militieregisters en een deel van onze bevolkingsregisters laten indexeren door vrijwilligers uit het hele land (en zelfs van over de hele wereld!). Ook dit woningkaarten-project is nog een goed voorbeeld van het het gezegde 'vele handen maken licht werk'! Dus schroom niet en probeer het uit! Nogmaals: Open Archieven.


1 opmerking:

delver2.0 zei

Het indexeren van de woningkaarten d.m.v. vrijwilligers is een interessant project. Ik heb een aantal kaarten geprobeerd. Omdat de instructies erg summier zijn en niet toegespitst op woningkaarten heb ik een aantal vragen. Wat ik mis is een aanspreekpunt waar ik mij vragen kwijt kan. Een eenvoudige communicatiemogelijkheid zou de efficiency van het proces en de kwaliteit van de indexering bevorderen. Waar kan ik met mijn vragen of opmerkingen terecht?