woensdag 17 juni 2015

Gemaakt in Nijmegen

De maakindustrie staat deze zomer in de schijnwerpers tijdens het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland. Verspreid over de provincie zijn er tientallen activiteiten rondom bestaande en verdwenen industrie├źn: textiel in de Achterhoek, papier op de Veluwe, bakstenen langs de grote rivieren. Ook Nijmegen is nog steeds een industriestad, met moderne bedrijven als Willem Smit (transformatoren), Alewijnse (elektrotechniek) en Synthon (medicijnen) – om er slechts enkele te noemen.

Het Regionaal Archief Nijmegen belicht deze zomer in drie vitrines in de studiezaal enkele echte Nijmeegse ‘maak-bedrijven’ waarvan wij archiefmateriaal hebben: Dobbelman, de Nyma en Swift/Robinson. Wat zij produceerden? Kom het zien! Vergeet ook niet een blik te werpen op de bijzondere schilderijen van Ben Wasser.

Daarnaast geeft Erik de Vries, schrijver van '100 jaar Smit Transformatoren' op vier momenten een gratis toegankelijke lezing in het archief over de geschiedenis van de fabriek Willem Smit & Co Transformatoren. De eerste vindt plaats op donderdag 25 juni om 18.00u. U bent van harte welkom! Uitgebreide informatie vindt u op de website van het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland.

Geen opmerkingen: