vrijdag 29 mei 2015

Steengoed! Mini-expositie schilderijen Ben Wasser

Een van de schilderijen van Ben Wasser.
Kunstenaar Ben Wasser woont en werkt op de Tiengeboden in de Ooijpolder. Het rivierenlandschap en de oude steenfabrieken met hun tasvelden aan weerszijden van de rivier zijn voorname thema's in zijn schilderwerk. Een selectie van zijn werk is nu te zien in een mini-expositie in de doorgang van het archief naar de bibliotheek.

De mini-expositie sluit aan bij de tentoonstelling Steengoed! Gebakken in Gelderland die o.a. in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis te zien is. In de tentoonstelling in het kader van het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland is de ontwikkeling te volgen van een ambachtelijke bedrijvigheid in de oudheid tot de zeer moderne industriƫle productie anno 2015.

Wasser zegt er zelf het volgende over: "In de jaren '50 van de vorige eeuw, de tijd van de wederopbouw, waren de steenfabrieken in de wijde omgeving nog volop in bedrijf. Dat zorgde voor de nodige modernisering en productieverhoging in de jaren '60, die in de jaren '70 resulteerde in een grootscheepse sanering. De ene na de andere fabriek doofde de oven. Het tasveld bleef leeg en verlaten achter en de haaghutten of droogschuren zakten steeds verder in elkaar. Alleen de oven hield nog een tijdje stand. Maar wat er ook gebeurde: de schoorsteen bleef vaak recht overeind, merkpaal in het landschap." Ben Wasser heeft deze ontwikkeling vanaf de jaren '70 als kunstenaar meegemaakt. Vooral de ontmanteling van de Vlietberg in de Ooijpolder en de onttakeling van de vlamoven bij Deest volgde hij al schilderend van dichtbij.

Beide exposities, zowel in het archief als Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, zijn gratis te bezoeken tijdens openingsuren. Loop gerust eens binnen!

1 opmerking:

Desiree zei

Hele leuke tentoonstelling ''gemaakt in Gelderland'' :)