vrijdag 1 mei 2015

Expositie “Joods Nijmegen in woord en beeld”

Nu de meidagen weer zijn aangebroken is het goed om te herdenken dat we hier in Nederland alweer zeventig jaar in vrijheid kunnen leven. Dat geldt in het bijzonder voor de Joodse gemeenschap die tijdens de Tweede Wereldoorlog zo zwaar getroffen is. Daarom is er in de Stevenskerk een kleine expositie georganiseerd door de Stichting Kitty de Wijze met als thema: “Joods Nijmegen in woord en beeld”.


Synagoge in de Gerard Noodtstraat (1915) Bron: RAN
Naast een tijdslijn en een aantal dagelijkse joodse rituele gebruiksvoorwerpen zullen er enkele portretten en familieportretten uit de recente geschiedenis te vinden zijn.Tevens zal de documentaire “Getekend in Westerbork” te zien zijn. De stichting Kitty de Wijze heeft bij het samenstellen van de tentoonstelling onder andere gebruik gemaakt van wat het Regionaal Archief Nijmegen te bieden heeft. Uit de Beeldbank geeft uniek fotomateriaal een beeld van de Nijmeegse Joodse gemeenschap in de eerste helft van de vorige eeuw. Uit de Collectie Tweede Wereldoorlog wordt een overzicht gepresenteerd van de briefkaarten van Kitty en Joke de Wijze die zorgvuldig bewaard worden in het Regionaal Archief Nijmegen. De briefkaarten werden door de twee Joodse zusjes na hun deportatie uit Nijmegen op 17 november 1942 verstuurd vanuit kamp Westerbork naar hun ouders in de Johannes Vijghstraat. De laatste kaarten werden door Kitty en Joke vlak voor de Duitse grens uit de trein gegooid toen ze al op transport waren naar Auschwitz.


De officiële opening van de expositie “Joods Nijmegen in woord en beeld” wordt verricht door Burgemeester Bruls zondag 3 mei om 14.00 uur. Daarna is ze te zien tot 18 mei 2015.

Locatie:
Kitty de Wijze (3de van links) op de HBS (1939) Bron: RAN
Onder het orgel van de Stevenskerk
aan de Grote Markt in Nijmegen

Openingstijden:
10.30 -16.00 uur (weekdagen),
12.00 -16.00 uur (zondag)

 

 

 

De entree is vrij

Geen opmerkingen: