dinsdag 17 februari 2015

V&D Nijmegen in 'Andere Tijden'

Vroom en Dreesmann aan de Grote Markt,
ca. 1910. Bron: Regionaal Archief Nijmegen
De afgelopen weken hield heel Nederland zijn adem in: het zo vertrouwde warenhuis Vroom en Dreesmann leek aan de rand van de afgrond te staan. Hoewel de donkere wolken nog niet geheel zijn opgelost, lijkt sluiting voorlopig van de baan. Het tv-programma Andere Tijden belicht vanavond (dinsdag 17 februari) het reilen en zeilen van ‘V&D’ en laat zien dat de recente crisis niet de eerste is in zijn bestaan.

In het programma zal ook een filmfragment te zien zijn uit de filmcollectie van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld, die wordt beheerd door het Regionaal Archief Nijmegen. De film registreert de opening van de na de Tweede Wereldoorlog herbouwde Nijmeegse vestiging van V&D op 23 en 24 maart 1955.

Nijmegen heeft een lange en vrij innige band met Vroom en Dreesmann. In 1895 opende hier de eerste vestiging buiten de drie grote steden. Oprichter Nico Dreesmann liet in 1922 aan de St. Annastraat villa Hasel√ľnne bouwen, die via huwelijken in bezit kwam van Ruud Vroom, een latere directeur van V&D Nijmegen – het ‘Bosje van Vroom’ in Brakkenstein is nog een restant van de grote  tuin. Nijmegens beroemdste beeldje, dat van Mariken van Nieumeghen op de Grote Markt, dankt de stad aan een schenking van V&D in 1956. En op de R.K. begraafplaats aan de Daalseweg hebben de families Vroom en Dreesmann hun laatste rustplaats gevonden.

Andere Tijden: vanavond om 21.20 uur bij NPO 2.


De opening van het herbouwde V&D in Nijmegen. Na een heilige
mis in de Karmelietenkerk en de opening voor genodigden op
23 maart, was op 24 maart 1955 het winkelend publiek welkom
in het warenhuis. Bron: Regionaal Archief Nijmegen

1 opmerking:

Anoniem zei

V&D heeft het helaas niet gered. Voor iedereen die dierbare herinneringen heeft aan V&D is er een speciale Facebookgroep gestart onder de naam “V&D – Vroom en Dreesmann – herinneringen en nostalgie”
https://www.facebook.com/groups/557643317732605/

Deze groep is er niet alleen voor voormalige medewerkers, maar ook voor klanten en andere belangstellenden.