vrijdag 6 februari 2015

De Vereniging 100 jaar muziektempel. En meer...


Een reclamefolder van De Vereeniging, circa 1920-1935.
Bron: Regionaal Archief Nijmegen
Vandaag exact honderd jaar geleden opende concertgebouw De Vereeniging aan het Keizer Karelplein zijn deuren. De muziektempel, ontworpen door architect Oscar Leeuw, verrees in amper tien maanden tijd ter plaatse van een kleinere voorganger. De Arnhemsche Orkest Vereeniging (het huidige Gelders Orkest) verzorgde destijds het openingsconcert. Het publiek kon voor het eerst genieten van de fenomenale akoestiek van het gebouw – nog steeds hoort De Vereeniging wat dat betreft tot de wereldtop. Er klinkt niet alleen muziek in het gebouw: onder andere toneelvoorstellingen, tentoonstellingen, bokswedstrijden, circussen, modeshows, politieke bijeenkomsten en protesten vonden er plaats.

De Vereeniging staat stil bij het honderdjarig bestaan: vandaag met een jubileumconcert, later deze maand met speciale voorstellingen en rondleidingen.

Ook in het Regionaal Archief Nijmegen is aandacht voor het jubileum van De Vereeniging, zowel op internet als in de studiezaal. Op onze Flickr-pagina zijn enkele van de mooiste historische afbeeldingen geselecteerd en in het digitale Huis van de Nijmeegse geschiedenis is een verhaal over de geschiedenis van De Vereeniging geplaatst. In de studiezaal tonen we vanaf volgende week de meest bijzondere stukken uit het archief van het concertgebouw. Redenen genoeg voor een kijkje!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De foto van het sinterklaasfeest is wel mooi, maar zeker NIET opgenomen in de Kleine Zaal van Concertgebouw De Vereeniging. De afgebeelde zaal is echter wel van Oscar Leeuw, want het is de feestzaal achter Hotel Du Soleil aan de Graafseweg!
WJ Pantus

Hylke Roodenburg zei

Geachte heer Pantus,

Hartelijk dank voor uw reactie. Wij zullen het bijschrift bij deze afbeelding in onze digitale studiezaal aanpassen en de foto van de Flickrpagina over De Vereeniging verwijderen.

Met vriendelijke groet,
Hylke Roodenburg