vrijdag 10 oktober 2014

Vierdaagsefoto’s KNBLO in Wikimedia Commons

Wikimedia Commons
In 2013 heeft het Regionaal Archief Nijmegen bijna 1200 foto’s van de Nijmeegse vierdaagse uit het archief van de KNBLO als Open Data ter beschikking gesteld. Op Opencultuurdata.nl kwam een uitgebreide toelichting bij de dataset en op Flickr is een kleine selectie te zien. Het betreft de beschrijvingen van alle foto's maar alleen de afbeeldingen tot 1940, in verband met het auteursrecht. Alle foto’s van de Vierdaagse ook van ná 1940, zijn uiteraard te zien in de Digitale Studiezaal.

Deze week kreeg ik onverwacht een mailtje van Bas, een Nijmeegse student die onder de naam Basvb zeer actief is op Wikipedia, waarin hij ons bedankt voor het vrij ter beschikking stellen van deze foto’s. De afgelopen weken had hij namelijk gewerkt aan het uploaden van de vierdaagsefoto’s op Wikimedia Commons. Dit is de beeldbank achter het bekende Wikipedia waarin vrij herbruikbare mediabestanden worden opgenomen om toe te voegen aan artikelen in Wikipedia maar ook op andere manieren verder te verspreiden. Een betere plek om het gebruik van de fotocollectie te vergroten is er bijna niet. Enkele foto’s zijn ook al verwerkt in artikelen, en dan niet alleen over bijvoorbeeld de Noodvierdaagse van 1940 maar ook bij een artikel over de Leidse studentenvereniging Pro Patria.

De Leidse Studenten Weerbaarheidsvereniging 
"Pro Patria" tijdens de 21e Vierdaagse (1931).
Bron: Regionaal Archief Nijmegen
De dank is dus vooral aan Bas die een prachtig voorbeeld heeft gegeven hoe je gebruik kunt maken van de Open Data die archieven en ook steeds meer andere overheidsinstellingen beschikbaar stellen. Op www.nijmegen.nl/opendata staat een overzicht van de datasets van de gemeente Nijmegen. Het Regionaal Archief Nijmegen wil alle foto's waarvan het auteursrecht is vervallen of waarbij de licentie dat toestaat als Open Data beschikbaar gaan stellen.

Geen opmerkingen: