vrijdag 19 september 2014

Nog meer bevrijders voor de lens


Engelse militairen voor Sigarenmagazijn W. van den Berg,
hoek Molenstraat/In de Betouwstraat.
Collectie Anna Huybers, F26900
Deze zomer werd het Regionaal Archief Nijmegen benaderd door de zoon van een geallieerde Britse militair en een Nederlandse vrouw, die elkaar tijdens de bevrijding van Nijmegen in 1944 hadden leren kennen. De vrouw woonde destijds als Anna Huybers aan de Oude Heselaan in Nijmegen, waar zij als free-lance fotografe werkzaam was. Inmiddels is zij 90 jaar oud en woonachtig in Engeland. Via haar zoon gaf zij te kennen dat zij 120 foto’s die zij in september 1944 in Nijmegen heeft gemaakt aan een breed publiek ter beschikking wilde stellen, en daarbij was het Regionaal Archief in beeld gekomen. Met de herdenking van 70 jaar Market Garden in het vooruitzicht was dat natuurlijk een welkom aanbod en een mooie aanvulling op de fotocollectie van Bevrijders voor de lens.

De dochter van bakker Speijers aan
de Nieuwe Nonnendaalseweg in het
uniform van een geallieerde militair.
Collectie Anna Huybers, F26942
Om in haar onderhoud te voorzien, maakte Anna Huybers foto’s van geallieerde militairen die zij naar hun thuisfront konden sturen. Voor elke zes gemaakte afdrukken kreeg zij als vergoeding honderd sigaretten. Haar toekomstige echtgenoot zat in het Britse 8th Army. Hij kon haar toegang verschaffen tot gebieden waar burgers normaal gesproken niet werden toegelaten. Zo kreeg zij bijvoorbeeld de gelegenheid om militairen te fotograferen die waren gelegerd op het terrein van het Gemeentelijk Slachthuis aan de Havenweg. Naast opnamen van geallieerde militairen maakte Anna ook foto’s van enkele vrienden en van de verwoestingen in de stad.

Geallieerde militairen laten zich met bewoners uit
de omgeving fotograferen voor het thuisfront.
Collectie Anna Huybers, F26904
Het Regionaal Archief Nijmegen heeft deze 120 foto’s gescand en ze zijn vanaf nu als de collectie Anna Huybers te zien via de Digitale StudiezaalMocht u personen herkennen, dan kunt u dit laten weten door middel van de knop 'reageren' onder de betreffende foto.

Geen opmerkingen: