dinsdag 30 september 2014

Het archief zet oorlogsverleden op de kaart


De tentoonstelling 'Ontmoetingen in oorlogstijd', tot 22 februari 2015 te zien in Museum Het Valkhof, vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen. Met het archief als grootste bruikleengever is het een uitgelezen mogelijkheid om een aanzienlijke selectie bijzondere stukken uit de collectie het archief in het museum te bekijken. Ook online zet het archief het oorlogsverleden op de kaart. Letterlijk in dit geval, met een speciale Atlas WO2

Het kan niemand ontgaan zijn: de afgelopen weken was er veel aandacht voor de 70-jarige herdenking van Operatie Market Garden en de bevrijding van Nijmegen. Zo was het archief in de Vasim te vinden waar er onder grote belangstelling oorlogsaffiches werden vertoond en kinderen zelf een affiche konden restaureren. 

De bevrijding betekende voor de stad echter niet het einde van de oorlogsverschrikkingen. Nijmegen werd frontstad en een half jaar lang vielen er bij de dagelijkse beschietingen veel (burger)slachtoffers. De online Atlas WO2 maakt 70 jaar na dato deze periode en de voorgaande oorlogsjaren inzichtelijk door gebeurtenissen, slachtoffers, oorlogsschade en nog veel meer informatie te presenteren op een kaart.

De Atlas WO2 Nijmegen bevat gegevens over Nijmegen in de periode 1940-1945. Via verschillende kaarten is een schat aan informatie te vinden over Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door kaarten en luchtfoto's van voor en na de oorlog over elkaar te leggen is bijvoorbeeld de grote materiële oorlogsschade  te zien. Gebeurtenissen waarbij mensen zijn omgekomen of het woonadres van oorlogsdoden zijn andere ingangen om de gegevens afkomstig van de website www.oorlogsdodennijmegen.nl te doorzoeken.

De Atlas WO2 is gerealiseerd in samenwerking tussen het Regionaal Archief Nijmegen en de werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen. De komende jaren zal de atlas uitgebreid worden met nieuwe thema's, zodat aan de hand van de kaarten een steeds vollediger beeld van de geschiedenis van Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog verkregen kan worden.

Een screenshot van de Atlas WO2 Nijmegen

Geen opmerkingen: