dinsdag 8 juli 2014

Win €5000,- met een vierdaagseapp

Detachement van de Rotterdamse
politie op de Mooksebaan  in Mook.
Bron: Regionaal Archief Nijmegen
Het Regionaal Archief Nijmegen en het Nationaal Archief stelden vorig jaar ruim 2.000 historische foto’s van de Nijmeegse vierdaagse als Open Data vrij beschikbaar voor hergebruik. In dit blog op opencultuurdata.nl staat een uitgebreide toelichting bij de Nijmeegse dataset en op Flickr is een kleine selectie hieruit te zien. De vierdaagsefoto's van het Nationaal Archief zijn onderdeel van de veel grotere Anefo fotocollectie. Open Cultuur Data zet zich in voor het openstellen van data uit de culturele sector en voor de ontwikkeling van nieuwe waardevolle toepassingen. Daarom is er nu een competitie uitgeroepen om de mooiste toepassing met open cultuurdata te bouwen waarbij vier prijzen van €5000,- zijn te winnen. De (nieuwe) deadline voor inzendingen is 1 september dus maak met de 2.000 foto's van Nijmegen en omgeving een mooie vierdaagseapp en win €5000,-!

Open Cultuurdata Api
Een van de spelregels is het verplicht gebruik van de Open Cultuur Data Api. Met deze API wordt een infrastructuur geboden die het voor ontwikkelaars makkelijk maakt om open cultuurdata van verschillende data-aanbieders op één manier te hergebruiken in nieuwe toepassingen. Hiermee wordt voor hergebruikers een belangrijke drempel weggenomen: ze hoeven niet meer per dataset een specifieke technische oplossing te ontwikkelen, maar kunnen op een universele manier het complete aanbod van open cultuurdata in Nederland benutten (op dit moment naar schatting ruim 14 miljoen items). De API bevat momenteel nog niet alle datasets maar is volop aan het groeien. De foto’s van Anefo zijn wel opgenomen maar de sets van het Regionaal Archief Nijmegen ontbreken nog hierin. Het voordeel van de API voor de Anefocollectie is al duidelijk doordat je de foto's na een zoekopdracht (zoals vierdaagse in beeldbank Nationaal Archief) meteen in beeld krijgt.

Vierdaagse 1946, maar waar en welke groep?
Nationaal Archief, Fotocollectie Anefo
Verbeter fotobeschrijvingen
De vierdaagsefoto’s uit het archief van de KNBLO zijn gedetailleerd beschreven met naast de juiste locatie en datum in veel gevallen ook de namen van de personen of groepen en een standaard gebruik van trefwoorden. De vierdaagsefoto’s in de Anefo-collectie hebben een beperktere beschrijving. Wie kan een app maken waarmee deze foto’s via crowdsourcing van trefwoorden en locatie voorzien worden? Of plaats de foto's in een tijdbalk of op een kaart? Wie ook gebruik wil maken van de data over onder meer deelnemers van alle vierdaagsen in de kennisbank van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis of van de beschrijvingen van de stukken in het archief van de KNBLO, kan contact opnemen met het archief.

Doornroosje of bevrijders Nijmegen
Het Regionaal Archief Nijmegen stelt naast de vierdaagsefoto’s nog veel meer Open Data beschikbaar en dat zal alleen maar gaan toenemen. Wie dus liever iets maakt met de affiches van Doornroosje (zie ook Roosje Poster Remix Wedstrijd) of met de portretten van de bevrijders is ook van harte uitgenodigd.

Geen opmerkingen: