woensdag 23 april 2014

Opsporing van oorlogstuig


Na het nieuwsbericht over de vondst van 70 granaten uit de Tweede Wereldoorlog in een akker bij Winssen, twijfelde ik even om een kort stukje te schrijven over dossiers hierover in het archief. In het kader van de opsporing van mijnen, bommen of granaten uit de Tweede Wereldoorlog wordt er namelijk nog wel eens archiefonderzoek gedaan. Maar de echte aanleiding was al weer voorbij en andere werkzaamheden hadden voorrang. Maar toen ik vanmorgen op mijn werk kwam en dit voor de deur van het archief aantrof, kon ik er niet meer omheen.


Heel het centrum van Nijmegen staat vol met oorlogstuig in verband met de Landmachtdag 2014, het hoogtepunt van de viering van het 200-jarig bestaan van de Landmacht. Dat is uiteraard niet toevallig gelijk aan de viering van 200 jaar Koninkrijk.

Maar terug naar Winssen. Voor archiefonderzoek naar eerdere vondsten of maatregelen met betrekking tot oorlogstuig na de Tweede Wereldoorlog moet in dit geval in het archief van de gemeente Ewijk gezocht worden. Winssen is sinds 1980 onderdeel van de gemeente Beuningen maar daarvoor hoorde het al vanaf 1818 bij Ewijk. Voor dit onderwerp heb je in de rubriek “Openbare Veiligheid” (Onder taakuitvoering) de meeste kans op succes. En inderdaad bevindt zich hier het dossier “Stukken betreffende de opsporing en ruiming van mijnen, munitie en ander achtergebleven oorlogstuig” (1945-1954). Ook in enkele andere gemeentearchieven zijn vergelijkbare dossiers te vinden onder “Openbare Veiligheid”. Met de zoekterm “oorlogstuig” krijg je vier treffers maar vergelijkbare termen als “mijnen” en  “munitie” kunnen ook wat opleveren.

Onder de rubriek “Militaire zaken” of “Landsverdediging” in gemeentearchieven vallen vooral dossiers over schutterij en dienstplicht (lotingen) en mobilisatie, allemaal onderdeel van de 200-jarige geschiedenis van de Landmacht. Wie daar meer over willen weten kan dus vandaag terecht op de Marienburg. Op zondag 4 mei organiseren het Stedelijk 4 en 5 mei Comit√© Nijmegen, het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en het Regionaal Archief Nijmegen een drietal bijzondere activiteiten voor het hele gezin.


Geen opmerkingen: