vrijdag 7 februari 2014

Warme truiendag en echte winters

Vorig jaar concludeerden we al in dat F'ruut d'ruut de waol die kruut wel tot het verleden zal behoren maar nu lijkt de winter het helemaal af te laten weten. Niettemin is er morgen een Warme Truiendag. Naar Belgisch voorbeeld een landelijke dag om energie te besparen, voor het eerst georganiseerd in 2007. Ook de gemeente Nijmegen doet mee. Met beelden van ├ęchte winters valt het met de verwarming een graadje lager "in de kou" zitten wel mee. Op de Flickr-pagina van het Regionaal Archief Nijmegen staat een kleine set "winterse beelden" en hieronder een van de films uit de collectie van Nijmegen Blijft in Beeld. Kijk voor meer historische foto's en films in de Digitale Studiezaal.
De strenge winter van 1939/1940 met beelden van de Ooypolder, drijfijs op de Waal en de dichtgevroren rivier.
Een schip, de "Altona" ligt half gekapseisd tegen de kade. Van een ander schip de "Nijmegen 5" steekt alleen nog een stukje mast boven het water uit. Later wordt dit schip gelicht. Verder nog beelden van schaatsen op de baan van de Nijmeegse IJsclub in Ubbergen.
Bron: Regionaal Archief Nijmegen

1 opmerking:

Anoniem zei

Ook in 1944 werd er geschaatst. Er zijn op 22-2-1944 een mooie heldere winterdag en de dag van het bombardement ook mensen omgekomen op de Voerweg. Zij waren op weg naar de ijsbaan in Ubbergen, maar ...toen vielen de bommen. Vanaf 21-2-2014 expo in HVNG http://goo.gl/HpSZ4v

Leon Gruppelaar