donderdag 13 februari 2014

Veertien liefdesbrieven, drie doden en twee boeken

"...eijgenhandig met mijn bloed ondergeschreven
en mein aangeboren signet voorgedrukt..."
Vorig jaar verscheen al de historische roman Vonk van Steffie van den Oord en gisteren was in De Gelderlander te lezen dat ook historicus Guus Pikkemaat een boek heeft geschreven over een bijzonder procesdossier in het Oud Rechterlijk Archief Nijmegen.

Er zullen ook niet veel dossiers zijn waarin veertien liefdesbrieven als bewijsstukken dienen. Het is een klassiek liefdesdrama uit 1712 met de minnaar, een ingekwartierde militair, en de overspelige vrouw als verdachten voor de moord op de echtgenoot. Het vonnis: luitenant Beer werd "...levendig geradbraakt" en Anna Maria Vonck eindigde aan de wurgpaal.

Hierboven de met zijn bloed ondertekende verklaring van Beer waarin hij Anna Maria tot zijn vrouw en erfgename benoemt. Veel interessanter – zeker nu met Valentijnsdag - zijn de veertien liefdesbrieven waarvan de originelen zijn bewaard maar voor het proces ook beter leesbare kopie├źn zijn gemaakt. Een brief heb ik als voorbeeld gekozen vanwege de openingszin aan de Hart allerliefste Mikgelief:

Afschrift (kopie) van
liefdesbrief (processtuk 3)
Ik wensche u nog duizend maal goede nagt, en dat gij 
wel mogt slapen, mijn slapen is niet dan schrijien en 
jammeren, dat ik denke, ik moet haast gek worden, 
dat ik u in twe dagen niet gesien hebbe, kind lief.

Voor het Historisch Nieuwsblad schreef Steffi van den Oord het artikel "Liefdesmoord in Nijmegen". De fatale passie van luitenant Beer, een dodelijk liefdesdrama te Nijmegen in 1712 van Guus Pikkemaat verschijnt binnenkort. Het dossier met alle liefdesbrieven is in te zien onder inventarisnummer 986 in het Oud Rechterlijk Archief Nijmegen.

Geen opmerkingen: