vrijdag 28 februari 2014

Geen spijkers in hunne kop...

Op vrijdag 13 december 1968 vergeet de chauffeur van een vrachtwagen zijn laadbak vast te zetten na het lossen van bieten aan de Waalkade. Hij rijdt de Voerweg op, de bak komt omhoog, klapt tegen het voetgangersviaduct en beschadigt dit dusdanig dat de hoofdoverspanning gesloopt moet worden.

En dan begint het. Past de brug in zijn huidige vorm eigenlijk wel bij de plannen voor een verbreding van de Voerweg? Zou het niet beter zijn de restanten van de brug te slopen en een hele nieuwe te bouwen en daar dan de monumentale toegangspoort in te verwerken? Of moeten er twéé bruggen komen, een gerestaureerde oude en een moderne nieuwe? Enfin, het ene idee buitelt over het andere en al met al is er zeven jaar later nog steeds geen brug.

Tot carnavalsvereniging De Blauwe Schuit het heft in eigen hand neemt en in het carnavalsweekend van 1976, in de nacht van zondag 29 februari, een noodbrug laat plaatsen. 


Secretarie, Openbare Gezondheid, inv.nr. 3209
Na de carnaval, op woensdag 3 maart stuurt het bestuur de gemeente een brief waarin het toestemming vraagt om de brug te laten liggen en aanbiedt die op eigen kosten te verwijderen zodra de gemeente dat wil. 


Secretarie, Openbare Gezondheid, inv.nr. 3209

Het college is onder de indruk van de actie, waardeert die zeer en schrijft een conceptbrief in carnavaleske stijl (de leuze 'zak es lekker door' is niet van toepassing en de bouwers hebben geen 'spijkers in hunne kop' gehad) en met de nodige zelfspot (de gemeentelijke plannen zijn 'naast de lijster in de la' blijven liggen), maar besluit die uiteindelijk toch niet te versturen, omdat de carnaval voorbij is en een vergunning nou eenmaal een formele zaak is. Maar ook die formele brief eindigt met complimenten voor 'deze unieke en in brede kringen van de Nijmeegse bevolking aangeslagen carnavalsstunt'.

De foto’s van de noodbrug bevinden zich in het archief van Publieke Werken en Volkshuisvesting (PW&V) dat momenteel bewerkt wordt en om die reden nog niet via de Digitale Studiezaal toegankelijk is. Scans van de foto’s zullen te zijner tijd opgenomen worden in de Beeldbank van het Regionaal Archief als aanvulling op de foto’s van het ongeluk en de noodbrug die er al in zitten. 

Het PW&V-dossier waar de foto’s deel van uit maken is minder volledig dan het dossier over deze zaak in het archief van de Secretarie van de Gemeente Nijmegen, 1946-1984 (rubriek Openbare Gezondheid, inv.nr. 3209). Daarin is ook te vinden dat de nieuwe voetgangersbrug op dinsdag 22 februari 1977 – het was weer carnaval – om 10.30 uur geopend werd, waarna de genodigden om 11.11 uur bij de Blauwe Steen een glas bier aangeboden kregen.

Geen opmerkingen: