maandag 17 februari 2014

Aandacht voor herdenking bombardement op Nijmegen

In 2014 is het 70 jaar geleden dat Nijmegen door een Amerikaans bombardement in het hart werd geraakt. Geen andere Nederlandse stad van vergelijkbare omvang heeft tijdens de oorlog zo’n zwaar bombardement te verduren gehad. Bijna 800 mensen lieten op dinsdag 22 februari 1944 het leven. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en Regionaal Archief Nijmegen staan stil bij de herdenking van deze dramatische gebeurtenis.

De tentoonstelling Bommen op Burgers in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis staat vooral in het teken van het Amerikaanse bombardement op Nijmegen, maar  kijkt ook over de landsgrenzen: met een compilatie van teksten, foto’s en bewegende beelden staat zij bijvoorbeeld stil bij de bombardementen die Kleef vrijwel totaal verwoestten.. De tentoonstelling is te zien vanaf 21 februari in de Mariënburgkapel. Toegang is gratis.

De verwoeste Pauwelstraat op de kruising met de Molenstraat links en de Broerstraat rechts.In de hal van De Bibliotheek De Mariënburg is een kleine presentatie van beeldmateriaal te zien. Door foto’s van nu naast historische beelden uit de collectie van het Regionaal Archief Nijemgen te plaatsen wordt het mogelijk de situatie van nu met de immense verwoestingen van zeventig jaar geleden te vergelijken. Bekijk meer vergelijkende foto's van toen en nu op de Flickr pagina van het archief.

Aansluitend op de officiële herdenkingsplechtigheid is er op zaterdag 22 februari van 14.00 uur tot 15.30 uur een gratis junioractiviteit voor kinderen (van 8 t/m 14 jaar) en hun ouders. Bekijk aangrijpende originele documenten in het Regionaal Archief Nijmegen, krijg uitleg bij de expo in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en loop met Stadswandeling Nijmegen langs plekken in de binnenstad die herinneren aan het bombardement. Het aangrijpende verhaal van de zesjarige Hans van Dreven - een van de meer dan honderd kinderen die slachtoffer werden van het bombardement - staat centraal. Meld je snel aan via info@huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl of kijk op www.hvng.nl.

De Augustijnenstraat met in de verte de Bloemerstraat.

Geen opmerkingen: