maandag 27 januari 2014

Geboorteakte en passagierslijsten Joris Ivens gevonden

Zoekresultaat George Ivens
op Wiewaswie.
Om het zoeken in de burgerlijke stand van Nijmegen nog eens goed uit te leggen en in vervolg op deze algemene uitleg, heb ik het voorbeeld uitgewerkt van de geboorteakte van Joris Ivens. Dat is niet bedoeld om zijn geboortedatum te vinden, want dat is al zo te zien in Wikipedia (18-11-1898) en, om misverstanden te voorkomen, de akte wordt al meer dan 100 jaar goed bewaard in het archief en is zo op te vragen. Vraag is hoe je snel een scan van die akte online kunt vinden.
De eerste les in dit geval is dat je bij het zoeken in de burgerlijke stand van de doopnamen moet uitgaan. Door zijn doopnamen George Henri Anton levert Joris Ivens daarom geen treffers op (in de burgerlijke stand) op Wiewaswie.nl maar George Ivens wel en zelfs meteen de akte die ik zocht.  Dat je meteen de juiste akte vindt, gebeurt meestal niet zodat je met filteren of uitgebreid zoeken het aantal resultaten moet verfijnen tot een bepaalde periode, een provincie of stad of een soort bron. In een filmpje wordt dit ook nog eens kort uitgelegd wat de mogelijkheden zijn in Wiewaswie en er is een uitgebreide zoekinstructie.

In het geval van Gelderse aktes kun je de scan niet op Wiewaswie vinden maar krijg je een link naar het Gelders Archief. Je moet je daarvoor wel eerst registreren. Je komt dan op de eerste pagina van het geboorteregister van 1898 waarvan je aktenummer 1159 moet hebben. Op basis van aktenummer en uitgaande van 4 aktes op 1 scan kun je enigszins inschatten op welke bladzijde je moet zijn. Ik gokte op 290 en kwam uit op akte 1126. Met bladeren kwam ik op bladzijde 298 en kon ik de scan downloaden.

Zoekresultaat George Ivens
bij Gelders Ar
Voor Nijmeegse aktes kun je dus ook meteen op www.geldersarchief.nl zoeken met george ivens. Hoewel het om één akte gaat, krijg je dan drie treffers met ook meteen de namen van de vader en moeder. Door het icoontje aan te klikken krijg je alle gegevens uit de akte en onderaan de scans van het register waar de akte in zit.

FamilySearch
Een blog over aktes van de burgerlijke stand en stamboomonderzoek online kan de website Familysearch van de Mormomen niet onvermeld laten. Je kunt namelijk alle Gelderse aktes van de burgerlijke stand bij het Gelders Archief ook op FamilySearch vinden. Op dit moment is dat nog zonder een doorzoekbare index en een koppeling tussen de beschrijving en de scan van een akte maar dat zal waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten. Van een aantal Gelderse plaatsen (met de beginletter U, V, W of Z) krijg je al treffers op deze zoekpagina.

Geboorteregister Nijmegen 1898 op
FamilySearch 
Voor de juiste links naar de aktes én andere bronnen per plaats kun je gebruikmaken van de overzichten van Genver: Gelderland en Nijmegen (Burgerlijke Stand). Op het overzicht van Gelderland zie je nog andere bronnen als doop-, trouw en begraafboeken en bevolkingsregisters. Ook hier gaat het vooralsnog alleen om scans van akten en indexen en is er geen doorzoekbaar namenbestand. Met de link naar het geboorteregister van 1898 kom je bij de scans en kun je op exact dezelfde wijze als bij het Gelders Archief (het zijn dezelfde scans) naar de akte navigeren.

Voor de DTB-boeken kun je zoeken in Indexen van de Digitale Studiezaal en aan het toegankelijk maken van Nijmeegse bevolkingsregisters kun je zelf meewerken aan ons project op Velehanden. We verwachten dit jaar de eerste doorzoekbare bevolkingsregisters in de Digitale Studiezaal te kunnen presenteren. Bovendien gaan we kijken of we vanuit treffers in de DTB-boeken kunnen doorlinken naar het betreffende boek op FamilySearch.

Passagierslijsten
Bron: FamilySearch
Op FamilySearch zijn nog veel meer landelijke en buitenlandse bestanden beschikbaar dus het kan nooit kwaad om een gezochte naam in te voeren in het algemene zoekformulier.  Met Ivens en geboorteplaats Nijmegen leverde dit nog verrassende treffers op. In passagierslijsten van in New York aangekomen schepen in de jaren 1925-1957 komt hij namelijk vier keer voor. Dat hij deze reizen gemaakt heeft, is al lang bekend maar nu kun je de schriftelijke getuigenissen dus zelf raadplegen. Dit soort treffers en online bronnen voor stamboom- of persoonsonderzoek zullen in de toekomst alleen maar toenemen. Het laatste bewijs is dat in de bibliotheekcatalogus in de Digitale Studiezaal de in het genealogisch tijdschrift Zoeklicht gepubliceerde stamboom van Joris Ivens als PDF beschikbaar is.

2 opmerkingen:

Winston Arntz zei

Ik zou de geboorteakte willen hebben van Edward van Halen. Geboren in 1955, hoe kan ik daar het gemakkelijkst aankomen?

Ernest Verhees zei

Bij het archief en op internet zijn alleen geboorteaktes ouder dan 100 jaar in te zien. Voor een geboorteakte uit 1955 kunt u voor een uittreksel terecht bij de Stadswinkel. U heeft wel een machtiging nodig van de betreffende persoon. Meer informatie via onderstaande link.

http://www.nijmegen.nl/digitalebalie/pdc2.asp?req=toon_product&productid=98