donderdag 7 november 2013

Moord en ander moois

Twee jaar geleden stond er een enthousiaste dame aan de balie van de studiezaal van het archief: of ik nog bijzondere verhalen kende die in de archieven te vinden waren? Liefst een beetje spannend of luguber. Een moord bijvoorbeeld? Die dame bleek schrijfster Steffie van den Oord. Deze week verschijnt haar nieuwe boek Vonk, het spannende verhaal van een roemruchte 'liefdesmoord' in het Nijmegen van 1713, gebaseerd op een bijzonder dossier uit het Oud Rechterlijk Archief Nijmegen

Driehonderd jaar later lezen de processtukken van de 'liefdesmoord' als een shakespeariaans drama over verleiding en verraad. Met dwingende liefdesbrieven die dienden als bewijsstukken, met geruchtmakende getuigenissen, en een met bloed ondertekende verklaring waarmee de luitenant Anna Maria wilde verleiden om haar kinderen te verlaten. Van den Oord was afgelopen zondag te gast bij Kunststof TV waar ze uitvoerig over haar bijzondere ontdekking vertelde. Het fragment is te bekijken via Uitzending Gemist.

Dat archieven vol zitten met prachtige verhalen en nog te ontdekken historische schatten behoeft geen betoog. Een bloemlezing van bijzondere archiefstukken stond onlangs centraal bij de verkiezing van het Stuk van het Jaar, waarbij de foto van de Nijmeegse Waalbrug in aanbouw op een verdienstelijke zevende plaats eindigde.

Bekijk een verslag van de boekpresentatie door zekerwel.nl

Geen opmerkingen: