dinsdag 19 november 2013

Heumense brouwerij in een liefdesverhaal

Dat het archief van de Heumense brouwerij Bergzicht sinds kort te raadplegen is in het Regionaal Archief Nijmegen, was al te lezen in deze blog. Het Regionaal Archief bezit sinds kort een verhalenbundel waarin de brouwerij een rol speelt.

De bundel Een immortellenkrans uit 1897 bevat de laatste novellen van de Roermondse schrijver Emile Seipgens (1837-1896). Seipgens geeft van 1859 tot 1874 leiding aan een bierbrouwerij in zijn geboortestad en werkt later als leraar op diverse hogere burgerscholen in den lande. Ondertussen schrijft hij gedichten, korte verhalen en toneelwerken. Veel van zijn verhalen gaan over Limburg, sommige zijn geschreven in het Roermonds dialect.

Weifelende liefde, één van de zeven korte verhalen in Een immortellenkrans (en in het Nederlands geschreven), speelt zich af in en rond brouwerij Bergzicht. Frederik, een bijna zestigjarige vriend van de auteur, vertelt erin over de reden waarom hij nooit is getrouwd.

In 1856 verblijft Frederik drie weken op Bergzicht, de brouwerij van zijn oom Adolf. Hij valt er als een blok voor zijn nichtje Jacqueline, met wie hij veel tijd doorbrengt. Zij lijkt hem ook te mogen, maar terug in Roermond verneemt Frederik tot zijn ontsteltenis dat het opbloeien van de liefde tussen de twee een vooropgezet plan was van hun beide ouders. Heeft Jacqueline misschien weet van dit complot? Of heeft ze oprechte gevoelens voor hem? Frederik gaat op onderzoek uit, maar dan krijgt het verhaal een onverwachte wending…

In de 47 pagina’s, die vlot doorlezen, speelt de brouwerij een rol op de achtergrond: Weifelende liefde is in de eerste plaats een liefdesverhaal. Het landschap en de boeren in de omgeving worden nu en dan kort beschreven. Interessant is de vraag in hoeverre het verhaal op waarheid is gebaseerd. Volgens het verhaal neemt ‘oom Adolf’ na 1840 de leiding van de brouwerij van zijn vader over, archiefbronnen duiden op een overname van vader op zoon Van den Broek in 1842.

Er zit nog een klein Nijmeegs aspect aan de bundel: hij werd gedrukt bij P.A. Geurts in deze stad. Een immortellenkrans is op te vragen in de studiezaal van het archief.

Geen opmerkingen: