maandag 19 augustus 2013

Uitingen van jongbruisende levenskracht

.
Het 'Grindterras' in de kelder
van het psychologisch lab (1992)
Foto: Ger Loeffen
Bron: Regionaal Archief Nijmegen
Deze weken wordt de binnenstad van Nijmegen weer druk bevolkt door eerstejaars studenten van de Radboud Universiteit en de HAN. Tijdens de introductie komen meer dan 6.000 studenten kennismaken met elkaar, de universiteit en met de (horeca in de) stad.

De drukte, gekke opdrachten en het eet- en drinkgedrag van de studenten in de stad zullen bij sommige Nijmegenaren minder gewaardeerd worden. Misschien kunnen zij het relativeren met de formulering van de moderator van de R.K. Studentenvereniging "Carolus Magnus" J. van Rijckevorsel S.J in 1925. Hij reageerde in De Gelderlander verontwaardigd op een zeer kritisch, anoniem stuk over de ontgroening bij Carolus Magnus in het Rooms-Katholiek Studentenblad. Niet een van de door "een of ander pas aangekomen nieuweling" genoemde feiten was waar maar:

"De waarheid is, dat aan Nijmeegsche Universiteit een vereenigingsleven groeit, dat zeer zeker nog niet zijn vollen wasdom heeft bereikt, maar dat tot hoogen bloei zal komen, ook al moeten men enkele uitingen van jongbruisende levenskracht afkeuren."

In het archief mag ik woensdag groepjes geschiedenisstudenten ontvangen en een korte rondleiding geven door het depot. Een van de stukken die ik zal laten zien, eindigde helaas als laatste in de verkiezing voor Stuk van het Jaar: het verslag van de gemeenteraadsvergadering van 7 februari 1923 waarin met 1 stem verschil vóór de vestiging van de Roomsch Katholieke Universiteit te Nijmegen werd besloten. Ben benieuwd of de aankomende studenten weten wat het verschil was tussen de 16 voor- en 15 tegenstemmers.

In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is in mei veel informatie toegevoegd over de geschiedenis van de universiteit naar aanleiding van het 90 jarig bestaan: Radboud in de stad.

Geen opmerkingen: