woensdag 17 juli 2013

Vierdaagsewandelaars in close-up


Fotocollectie Aida Maroslic DF1596
De Nijmeegse Vierdaagse is door de jaren heen in al zijn facetten op overvloedige wijze fotografisch vastgelegd. Het Regionaal Archief Nijmegen beheert inmiddels dan ook duizenden foto’s van ’s werelds grootste wandelevenement. Dit jaar is er bijzondere aandacht voor de foto’s van vóór de Tweede Wereldoorlog, ter gelegenheid van de officiële overdracht van het archief van de Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding aan het Regionaal Archief op 27 juni j.l. Deze historische foto’s staan bij elkaar op de Flickr-pagina van het archief, en worden tevens beschikbaar gesteld via Open Cultuur Data.

Fotocollectie Aida Maroslic DF1724
Naast de historische foto’s zijn er natuurlijk de talloze beelden van recentere datum. Het is altijd boeiend om te zien hoe fotografen zodanig origineel weten te blijven in de manier waarop zij de Vierdaagse vastleggen, dat hun foto’s een interessante aanvulling kunnen zijn op de reeds zo omvangrijke collectie van het Regionaal Archief. Een treffend voorbeeld hiervan is de fotocollectie van Aida Maroslic, die het archief onlangs heeft verworven. Aida Maroslic, in het dagelijks leven werkzaam bij de gemeente Nijmegen, stelde zich tijdens de Vierdaagse van 2010 met haar camera veelal op bij de Wedren of op het Hertogplein, waar zij aan voorbijkomende wandelaars persoonlijk vroeg of zij hen mocht fotograferen. Dit heeft geresulteerd in een bijzonder frisse en kleurrijke serie van 269 close-up foto’s van Vierdaagsedeelnemers, waar je zelf net zo vrolijk van wordt als de geportretteerde lopers.

Fotocollectie Aida Maroslic DF1526
Deze serie is vanaf nu te raadplegen via de Digitale Studiezaal van het Regionaal Archief. Als u zichzelf terugziet kunt u langs deze weg ook foto’s bestellen. Mocht u er onverhoopt geen prijs op stellen dat uw foto in de beeldbank van het archief is opgenomen, kunt u dit laten weten door te mailen naar hetarchief@nijmegen.nl


Geen opmerkingen: