dinsdag 9 juli 2013

Vierdaagsedeelnemer Z.K.H. Prins Claus in het archief

Het leukste onderdeel in het pas overgedragen archief van de KNBLO is de deelnemersregistratie. Hierin is op te zoeken wie wanneer of hoe vaak heeft deelgenomen aan de Vierdaagsen van 1921 tot 1987.

De registratie bestaat uit drie onderdelen:
A. alfabetische deelnemersregisters per vierdaagse (1923-1987)
B. deelnemersregisters per vierdaagse op inschrijvings- of volgnummer met dagprestaties en beloning (1921-1946, 1952-1968)
C. deelnemerskaarten met per deelnemer de jaren waarin is deelgenomen (1946-1954, 1955-1983)

Bij het maken van deze uitgebreide toelichting moet je zelf ook naar enkele namen op zoek gaan. Dan is het natuurlijk leuk om dit te doen met een bekende deelnemer en dan kom je al snel uit bij Z.K.H. Prins Claus der Nederlanden die in 1967 heeft deelgenomen. De foto van de wachtende prinses Beatrix aan de finish van de Via Gladiola is overbekend.

Deelnemerskaart Prins Claus, archief KNBLO, inv. nr.1301
Het deelnemersregister van 1967 ontbreekt helaas maar zijn deelnemerskaart moet wel in de serie van 1955-1983 zitten. Maar bij welke letter moet je dan kijken? Bij de P van Prins, de C van Claus, de A van Amsberg of misschien bij de N van Nederlanden of de O van Oranje Nassau? Ik weet niet of het officieel helemaal juist is maar ik vond zijn kaart bij de C.

Je hoopt dan op een fraaie kaart, een handtekening of extra aantekeningen maar het kaartje is net zo sober als die van A.M. Claus uit Nijmegen en A.T.C.M. Claus uit Groesbeek.

Achterop staat het inschrijfnummer (67-203) waarmee de vermelding in de registers op nummer is te vinden. Ook hier weinig spectaculairs, behalve de aantekening "reeds bij Kol. Breunese" waarvan het slechts gissen is naar de betekenis. De voormalige marsleider Breunese was namelijk vier jaar eerder overleden.
Deelnemerslijst 1967 met Prins Claus, archief KNBLO, inv. nr. 1265
Marsleider Chris Bos complimenteert 
Bert van der Lans met zijn 
51e Vierdaagse (1997)
Bron: 
Regionaal Archief Nijmegen
Er is nog iets opvallends aan deze lijst. Of het helemaal toevallig is weet ik niet maar de deelnemer met nummer 202 is eigenlijk een van de bekendste vierdaagselopers. Voor L.M.G. (Bert) van der Lans was dit namelijk zijn 21e Vierdaagse. Een zeer respectabel aantal maar meneer Van der Lans is sindsdien blijven wandelen en hoopt dit jaar als de tweede deelnemer het recordaantal van maar liefst 66 voltooide Vierdaagsen te bereiken! Hiermee evenaart hij dan het record van Annie Berkhout. Door de afgelaste Vierdaagse van 2006 wordt het dit jaar niet zijn 67Vierdaagse, zoals het eigenlijk had moeten zijn.

Wie wil weten hoe vaak zijn of haar opa, partner of goede vriend heeft meegelopen, kan voortaan terecht in de studiezaal van het archief (www.nijmegen.nl/archief). 

1 opmerking:

Anoniem zei

Bert van der Lans, record-Vierdaagseloper, werd vorig jaar in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis gehuldigd als 'Nijmeegse Held'. Op dat moment was in de Mariënburgkapel de expo NIJMEEGSE HELDEN OP SOKKELS te zien. De heer Van der Lans werd gehuldigd op een sokkel. De krasse 80plusser sprong de sokkel zowel op als af.

Voor bewegend beeld zie: http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws-1/1672401/bert-van-der-lans-1.htm

Leon Gruppelaar