maandag 22 juli 2013

Kies het Nijmeegse stuk van het jaar!

Nederlandse archiefinstellingen gaan in de Maand van de Geschiedenis, oktober 2013, op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland.  In de aanloop naar de landelijke verkiezing vinden er lokale voorverkiezingen plaats. Zo ook in Nijmegen. Breng onderaan deze pagina je stem uit op een van de vijf genomineerde Nijmeegse stukken. Stemmen kan tot en met woensdag 7 augustus. Het archiefstuk met de meeste stemmen dingt in oktober mee naar de landelijke titel: stuk van het jaar 2013!


De genomineerden:

1. De Waalbrug: symbool van de stad

Kijken we hier naar de bouw van een wolkenkrabber in New York? Nee, deze prachtige foto toont arbeiders bovenop de in aanbouw zijnde Waalbrug in Nijmegen. 

Op 16 juni 1936 opende koningin Wilhelmina op feestelijke wijze de nieuwe verkeersbrug over de Waal. De brug had op het moment van openen de grootste boogoverspanning van Europa en zou uitgroeien tot symbool van de stad. Toch was niet iedereen vrolijk: aan de winkelpanden in de benedenstad hingen zwarte vlaggen uit.
2. Briefkaart Kitty de Wijze: “We gooien deze kaart uit de trein, ik hoop dat jullie hem ontvangen zult.”

Op transport naar Auschwitz gooiden de Joodse Nijmeegse zussen Kitty en Joke de Wijze deze briefkaart uit de trein, in een poging hun ouders moed in te praten en gedag te zeggen. Het was hun laatste levensteken. Drie dagen later, op 15 december 1942, betraden Kitty en Joke, 22 en 20 jaar oud, de gaskamer van Auschwitz. Enkele van hun briefkaarten, waaronder de hier afgebeelde, hadden Nijmegen toen nog niet eens bereikt.

De zusssen De Wijze hebben met deze briefkaarten hun eigen monument nagelaten. Een monument minstens net zo indrukwekkend is als het gedenkteken op het pleintje in de Nijmeegse Benedenstad dat sinds 1995 Kitty's naam draagt.

Lees hier meer over Joke en Kitty de Wijze


3. Overgave aan Maurits van Oranje-Nassau

Met het ondertekenen van deze akte gaf Nijmegen zich in 1591 over aan Maurits van Oranje-Nassau De stad maakte vanaf dat moment deel uit van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Deze ingrijpende gebeurtenis staat bekend als de Reductie van Nijmegen omdat de stad ‘gereduceerd’ (teruggebracht)werd binnen de Republiek. De reductie wordt vaak gezien als de afsluiting van het ‘Gelderse’ tijdperk van Nijmegen en het begin van de ‘Nederlandse periode’, waarin de bestuurlijke zelfstandigheid van de stad definitief zou verdwijnen.

Lees hier meer over de Reductie van Nijmegen4. De strijd om de universiteit

Met één stem verschil werd op 7 februari 1923 besloten tot vestiging van de Roomsch Katholieke Universiteit te Nijmegen. Met deze keurig genoteerde stemmingsuitslag beleefde een felle strijd tussen katholieken en niet-katholieken in de Nijmeegse gemeenteraad een hoogtepunt. Zestien katholieken stemden voor, vijftien niet-katholieken stemden tegen. Van deze heftige twisten is inmiddels weinig meer te merken, maar met 12.000 medewerkers en ruim 17.000 studenten is de universiteit 95 jaar na dato van onschatbare waarde voor het economisch, sociaal en cultureel leven van Nijmegen.

Lees hier meer over de geschiedenis van de Nijmeegse Universiteit


5. Het verhaal van de gewone man

Archieven zijn meer dan de nalatenschap van vorsten en burgemeesters, maar bevatten ook kostbare herinneringen aan de ‘gewone’ man of vrouw. Deze bijzondere tekening en koninklijke onderscheiding herinneren aan het leven van Piet Peters, geboren in 1894 en veertig jaar actief bij de gemeentereiniging. Van rateljongen en straatveger klom Piet op tot chauffeur van de afgebeelde vuilniswagen. 

Lees hier meer over dit bijzondere persoonlijke archief stuk
Stemmen kon tot en met 7 augustus 2013. Stemmen is niet langer mogelijk.

Mis je jouw favoriete Nijmeegse archiefstuk of heb je nog andere suggesties? Laat dan onder deze blog een opmerking achter. Bijzondere suggesties zullen extra aandacht krijgen op onze weblog en mogelijkerwijs volgend jaar meedingen bij de landelijke verkiezing. 

Via de Facebookpagina van onsDNA kun je alle regionale voorverkiezing volgen. Alle inzendingen zijn vanaf 1 oktober 2013 op te bewonderen op www.onsdna.nl. De hele maand oktober kun je dan stemmen op je favoriete archiefstuk. Bij de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis wordt de winnaar, het ‘Stuk van het Jaar’, op ludieke wijze bekendgemaakt.

Geen opmerkingen: