donderdag 23 mei 2013

Radboud in de stad

In 2013 bestaat de Radboud Universiteit negentig jaar. Dat wordt gevierd van 16 mei tot en met 2 juni met een uitgebreid en gevarieerd programma. Het Regionaal Archief Nijmegen draagt op tal van manieren ook een (historisch) steentje bij.

De opening in 1923.
Bron: 
Regionaal Archief Nijmegen
Fotopresentatie
Een kleine presentatie van historische foto’s in de hal van Bibliotheek de Mariënburg geeft een beeld van de universiteit in de stad. Studenten beheersen nog steeds het straatbeeld en de kroegen in het centrum. Het academisch leven is anno 2013 minder zichtbaar; dat is tegenwoordig grotendeels geconcentreerd op de campus Heyendaal. In de eerste decennia na de oprichting van de universiteit (toen nog Katholieke Universiteit geheten) was dat heel anders. De universitaire wereld was toen duidelijk zichtbaar in de Nijmeegse binnenstad. 

Loop tijdens openingstijden van de bieb gerust even binnen om een kijkje te nemen. Een uitgebreidere set foto’s is te vinden op de Flickr pagina van het archief.

Tentoonstelling in Museum Het Valkhof
In het prentenkabinet van Museum Het Valkhof is tot en met 16 juni de tentoonstelling 'Radboud in de stad. Nijmegen en zijn universiteit' te zien. Met historische foto’s en films, uit onder andere het archief, wordt daar de relatie tussen de universiteit en de stad in beeld gebracht, tot aan de verhuizing naar campus Heyendaal.

Ontdek de universiteitslocaties in de stad
Naast  de tentoonstelling is er een handzame wandelgids die langs 65 bijzondere locaties in het centrum van Nijmegen voert. Alle locaties, waaronder collegezalen, studiehuizen en studentencafés, zijn nauw verbonden met de geschiedenis van de universiteit. Het routeboekje is samengesteld door studenten en rijk geïllustreerd met foto's uit onder andere de collectie van het archief. Voor 4 euro is het boekje verkrijgbaar in de museumwinkel van Museum Het Valkhof, in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, bij de VVV, bij boekhandels Roelants en Dekker vd Vegt in het centrum van Nijmegen en op de campus van de Radboud Universiteit.

Bezitters van een iPhone of iPad kunnen in de appstore de gratis Radboud in de stad app downloaden en met behulp daarvan de route langs vroegere universiteitslocaties lopen. De app bevat voorgeprogrammeerde routes, samengesteld door onder meer rector magnificus Bas Kortmann en oud-student Dries van Agt, maar gebruikers kunnen ook zelf routes toevoegen.

Radboud city
Op koopzondag 2 juni presenteert de Radboud Universiteit zich aan de burgers uit stad en regio. Het Mariënburgplein kleurt Radboudrood tussen 13:00 en 17:00. Op iedere locatie staat één thema centraal: leer meer over het thema 'vertrouwen' in het Huis van de Nijmeegse of denk mee over Nijmegen in 2033 in het archief.  

Meer informatie en verhalen in het digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Uitvoerige informatie over de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen, is terug te vinden op www.hvng.nl/radboudindestad.

Geen opmerkingen: