maandag 27 mei 2013

De mooiste jongen van de klas

Vanavond zendt de VPRO op Nederland 2 de Teledoc De mooiste jongen van de klas uit. In deze documentaire gaat regisseur Suzanne Raes (1969) terug naar haar klasgenoten van basisschool Samenspel in de Weezenhof en daarmee terug naar het Nijmegen van eind jaren zeventig, waar zij met linkse idealen werd opgevoed. Het was een tijd van vrijheid en ontplooiing. De Weezenhof was toen nog een kersverse nieuwbouwwijk met bruine plafonds en paarse gordijnen. De klasgenoten van Suzanne zijn inmiddels journalist, socioloog, schooldirecteur, consultant en balletdanseres; een doorsnede van wat je kunt omschrijven als links en weldenkend Nederland.
De wijk Weezenhof, 1973.
Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen F58480

In hun herinneringen is er één klasgenoot die vaak terugkomt: Johnny, de mooiste jongen van de klas. Hij was anders, kwam uit een ander milieu. Hij kwam met een brommer naar school, sloeg bij ruzie vol met zijn vuist op je gezicht, wist alles over seks, was no-nonsense en recht voor zijn raap.

Johnny liet hen iets zien van de grote wereld buiten de wijk. Maar terwijl Suzanne en haar klasgenoten dachten dat hij een uitzondering was en dat de wereld bestond uit mensen zoals zij, beseffen ze nu dat juist zij in een ideologisch reservaat zijn opgegroeid. En dat het dan soms niet meevalt in de harde werkelijkheid te functioneren. De veertigers van nu maken de balans op van hun jeugd. Wat is er overgebleven van de solidariteit, saamhorigheid en politieke overtuigingen van de jaren zeventig?

De bouwwerkzaamheden aan de 'Samenwerkingsschool', 1975
Fotocollectie Regonaal Archief Nijmegen F13535
De documentaire biedt een prachtig tijdsbeeld en bevat beelden uit de collectie van het Regionaal Archief Nijmegen en de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld.

In de Volkskrant van zaterdag 25 mei j.l. staat een groot artikel over deze documentaire en in de VPRO-gids van deze week staat een  interview met Suzanne Raes.

Deze tekst is grotendeels ontleend aan de website van Holland Doc

Geen opmerkingen: