donderdag 11 april 2013

Naar mensen kijken op foto's zonder mensen


Nijmegen, Joubertstraat, 2010.
Foto: Kitty van den Akker
De beeldbank van het Regionaal Archief Nijmegen bevat in ruime mate foto’s van professionele fotografen die in de loop der jaren in Nijmegen en omgeving actief zijn of zijn geweest, waaronder Flip Franssen, Gerard Korfmacher, Jan van Teeffelen, het voormalige Fotopersbureau Gelderland en natuurlijk de fotografen van De Gelderlander (Do Visser, Theo van Zwam e.a.).

Aangezien het Regionaal Archief geen commerciële instelling is, wordt er in principe geen werk van fotografen aangekocht. Dat belet fotografen echter niet om (delen van) hun werk aan het archief over te dragen. De beeldbank van het archief kan voor hen immers als ‘etalage’ fungeren, wat hun naamsbekendheid ten goede komt en waardoor hun werk een nog groter publieksbereik krijgt.

 

Beneden-Leeuwen, St. Josephstraat,
2012. Foto: Kitty van den Akker

Zo nu en dan wordt het archief verblijd met aanbiedingen van nieuw werk van fotografen die tot nu toe niet in de beeldbank van het archief waren vertegenwoordigd. Zo werd het archief onlangs benaderd door Kitty van den Akker, die medio 2012 afstudeerde aan de Fotoacademie in Amsterdam en sindsdien als professioneel fotograaf werkzaam is. Haar thuisbasis is Nijmegen, de stad die zij ook als uitgangspunt koos voor de vele en diverse opdrachten die zij tijdens haar opleiding kreeg.

Oosterhout, Gansstraat, 2012. Foto: Kitty van den Akker
Kitty van den Akker heeft een deel van haar werk in eigen beheer in boekvorm uitgegeven onder de titel Mensen kijken… Het boek, dat te bestellen is via haar website, ligt ter inzage in de studiezaal van het Regionaal Archief. Uit dit boek blijkt dat de interesse van Kitty vooral ligt in woonwijken en hoe de ruimte daar is ingericht. Hoewel op haar foto’s geen mensen te zien zijn, zegt haar werk toch veel over mensen. Zij wil laten zien hoe mensen met hun eigen domein omgaan, en volgens haar valt daaruit vaak af te leiden dat men behoefte lijkt te hebben om alles onder controle te houden en te voldoen aan een norm. Dat levert verrassende, niet alledaagse foto’s op, die het archief als een welkome aanvulling op zijn fotocollectie beschouwt, temeer daar een aantal straten nog niet in de beeldbank voorkwam.

De foto’s die het archief van Kitty van den Akker heeft verworven zijn, voor zover deze betrekking hebben op Nijmegen en omstreken, vanaf nu te zien via de Digitale studiezaal.

3 opmerkingen:

Rob Essers zei

Er is in Nijmegen geen Gansstraat. Kitty van den Akker heeft bovenstaande foto in 2012 gemaakt in de Gansstraat in de woonplaats Oosterhout in de gemeente Overbetuwe; zie http://goo.gl/maps/mxl0B#

kitty van den akker zei

Dat klopt, Rob Essers, ik heb die foto inderdaad in Oosterhout gemaakt.
Groet,
Kitty van den Akker

Henk Trapman zei

Jullie hebben beide natuurlijk helemaal gelijk, met dank voor jullie oplettendheid. Ik heb de tekst onder de bewuste foto inmiddels gecorrigeerd.
Henk Trapman