dinsdag 23 april 2013

Foto’s ‘Nationale sportweek’ 1909 in Den Haag

Dit jaar wordt van 20 tot en met 27 april voor de tiende keer de Nationale Sportweek georganiseerd.
Dit landelijke sportevenement zet een week lang de breedtesport in de etalage en laat zien hoe gezond en leuk sporten en bewegen is. De Nationale Sportweek werd voor het eerst in 2004 georganiseerd en is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste sportevenementen van Nederland.

Ook al voor 2004 waren er landelijke en lokale sportweken in Nederland die tot doel hadden de sportdeelname toe te laten nemen. Misschien wel de eerste nationale sportweek - hoewel niet zo genoemd - is georganiseerd door de voorganger van de KNBLO. Tegenwoordig is de KNBLO vooral bekend als organisator van de wandelvierdaagse van Nijmegen maar in de beginjaren beschouwde de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (NbvLO) zich als dé Nederlandse sportkoepel. Van 26 september tot en met 4 oktober 1909 organiseerde de net opgerichte Bond zijn eerste sportfeesten op park Zorgvliet in Den Haag.  Naast de beschrijvingen en foto’s in de kranten en sportbladen is er nu met de vondst van een fotoalbum in het archief van de KNBLO veel nieuw beeldmateriaal van deze groots opgezette sportmanifestatie. Als voorproefje op het beschikbaar komen van dit archief heeft het Regionaal Archief Nijmegen deze oudste foto’s alvast op de eigen Flickr-pagina geplaatst.

Het archief van de KNBLO is sinds 1979 in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. Recent is er een grote aanvulling op dit archief ontvangen, tegelijk met het archief van het ACBN over de vierdaagsefeesten. Bij de (her)inventarisatie van deze archieven door Rob Wolf is dit bijzondere fotoalbum opgedoken. Op 27 juni vindt de officiële overdracht van beide archieven plaats.

Geen opmerkingen: