dinsdag 2 april 2013

De Gruyter

Aan het Mariaplein bevindt zich het voormalige winkelpand van De Gruyter. Bij een recente verbouwing van het rijksmonument aan het Mariaplein zijn de tegeltableau’s in het interieur weer te voorschijn gekomen. De afbeeldingen op de tegeltableau’s verwijzen naar de producten die in de winkel werden verkocht.
In 1818 had Pieter de Gruyter een paardengrutmolen, een molen voor verwerking van zaden en peulvruchten, te 's-Hertogenbosch opgericht. De zoon van Pieter de Gruyter breidde de molen uit met een koffiebranderij en eind 19e eeuw was aan het bedrijf een kruidenierswinkel toegevoegd. De kruidenierswinkel groeide uit tot een winkelketen. De grote doorbraak voor de Gruyter vond plaats tussen 1905 en 1910. In steeds meer andere plaatsen werden kruidenierswinkels van De Gruyter geopend. Zo ook in Nijmegen. Veel van winkelpanden van De Gruyter hadden rijke interieurs met tegeltableau’s en kroonluchters en ook de winkelpuien waren bekleed met tegels, meestal in dezelfde kenmerkende kleur blauw. Tot 1927 was architect Welsing verantwoordelijk voor de ontwerpen van de winkels, daarna Wilting.
Naast moderne nikkelen kassa’s trokken rode koffiemaalmachine, deftige kroonluchters, marmeren toonbanken e.d. de aandacht van de klant. In het bijzonder vielen op degrote tegeltableaus aan de wand met taferelen verwijzend naar de aangeboden produkten.

 

Geen opmerkingen: