woensdag 6 februari 2013

In 1953 geen carnaval maar Lentejool

Door de watersnood in de nacht van 31 januari op 1 februari werd in 1953 in het hele land het carnaval afgelast. In Nijmegen zou dat jaar net het eerste lustrum van carnavalsvereniging De Blauwe Schuit gevierd worden, met voor het eerst een grote optocht in de stad. Enkele maanden later kwamen er in het zuiden diverse initiatieven voor alternatieve feesten voor het weggevallen carnaval.

De in 1952 tot eerste Nijmeegse prins carnaval benoemde Nico Grijpink (Prins Nico I) kwam met het idee van een lentefeest om toch het eerste jubileum te kunnen vieren. Onder de naam "Lentejool" waren er van 18 tot en met 20 april activiteiten als een optocht met deelname van carnavalsverenigingen uit Oeteldonk en een boerenbruiloft. Lenteprins Grijpink kwam met zijn page Rhia Phijffer met een reddingshelikopter aan op het Belvoir-terrein. Een mooie impressie is te zien op deze zestig jaar oude kleurenbeelden!
 
Bron: Regionaal Archief Nijmegen
Met 150.000 bezoekers was de eerste Lentejool een groot succes en vormde dit de voorbode voor de Zomerfeesten tijdens de vierdaagse. Grijpink was namelijk ook de grote man achter deze feesten, die in 1970 voor het eerst georganiseerd werden.

Een vervolg van Lentejool is niet gebaseerd op het financiĆ«le succes want net als in 1953 was er ook in 1957 en in 1958 na afloop een nadelig saldo voor De Blauwe Schuit. De weergoden werkten niet mee tijdens de twee andere jaren waarin Lentejool georganiseerd is. Terwijl in 1957 (zie polygoonjaarnaal) de regen met bakken uit de hemel kwam, was het het jaar daarna veel te warm. Het lag niet aan de groots opgezette reclamecampagne van 1958 met meer dan 50.000 folders verspreid over Nederland, Duitsland en BelgiĆ«. In het archief van De Blauwe Schuit vond ik in het dossier over Lentejool 1957-1958 aan reclamemateriaal alleen deze programmaboekjes. 

1 opmerking:

Fieke zei

Vanaf 2014 misschien Carnaval + Lentelooj!? Een extra feestje kan geen kwaad!