woensdag 20 februari 2013

F'ruut, d'ruut, de Waol die kruut

De laatste keer dat iemand dit met reden heeft kunnen roepen, ligt precies een halve eeuw achter ons. Aan het einde van de beruchte winter van 1962-1963, toen de Waal voor het laatst is dicht gevroren. Zoals u ziet, leverde dat mooie plaatjes op. Ze komen allemaal uit de beeldbank van het Regionaal Archief Nijmegen.


 Vanaf Lent. Op de achtergrond de spoorbrug en de elektriciteitscentrale.
De schepen liggen hier op de dooi te wachten, omdat ze in de luwte van de bocht de minste schade van het kruiende ijs verwachten.
Bron: Regionaal Archief Nijmegen

 Alleen achter de strekdam was er schaatsijs. Door de stroming was het ijs elders zo schots en scheef, dat je daar alleen maar kon lopen. Dat gebeurde dan ook naar hartelust. Een favoriete route liep iets oostelijk van de Waalbrug.
Bron: Regionaal Archief Nijmegen

 Vanaf de Waal had de oude Benedenstad iets pittoresks, al hoef je niet ver te zoeken om het verval te zien. Het grote gebouw links is de Klokkenbergschool. Bron: Regionaal Archief Nijmegen

 Dan wordt het maart en begint het ijs te kruien.F'ruut, d'ruut Nijmegen. Zoiets zal je nooit meer zien. Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Geen opmerkingen: