maandag 7 januari 2013

Oud gebouw, nieuw gebruik


Zeepfabriek Dobbelman in 1954
Bron: Regionaal Archief Nijmegen
Veel bekende Nijmeegse industrieën en bedrijven zijn inmiddels uit de stad verdwenen of zijn niet langer gehuisvest in hun zo kenmerkende fabrieken en panden. Om de oude panden veilig te stellen, kreeg of krijgt een aantal van deze monumentale gebouwen een nieuwe bestemming. Denk aan de fabriekshallen van Kunstzijdespinnerij Nyma, waarin mogelijk een nieuw nationaal museum over de Tweede Wereldoorlog gevestigd zal worden. Denk aan het bedrijventerrein van Zeepfabriek Dobbelman, waar nu woningen en ateliers te vinden zijn, of de in ere herstelde Stratemakerstoren, die tot 1987 verborgen lag achter de gevel van elektrotechnisch bureau Alewijnse.  

Vanaf vandaag is er in de hal van de bibliotheek een mini-presentatie te zien over de herbestemming van Nijmeegs industrieel erfgoed. Foto's uit de collectie van het Archief maken het mogelijk om de huidige situatie te vergelijken met die uit het verleden. Aanvullend is er in de hal en studiezaal van het naastgelegen Archief een kleine selectie relicten van het industriële verleden van de stad tentoongesteld. Bekijk modeltekeningen van de schoenen van Swift en Robinson, het prachtige verpakkingsmateriaal van Dobbelman of de agenda van de directeur van de Nyma. Loop tijdens openingsuren gerust even binnen bij de bibliotheek of het archief om een kijkje te nemen!

Heeft u bij een Nijmeegse industrie gewerkt en wilt u daarover vertellen? De Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving luistert graag naar uw verhalen en ervaringen. Kijk op www.stieneo.nl voor meer informatie.

Veel kijkplezier!


Geen opmerkingen: