maandag 12 november 2012

Verlicht Nijmegen anno 1910

In 1907 besloot de Nijmeegse gemeenteraad tot de bouw van een elektriciteitscentrale aan het Waalplein (tegenwoordig Oude Haven). Dit gebeurde mede op aandringen van het Rijk, dat aan de Van Schevichavenstraat een elektrisch verlicht postkantoor wilde bouwen. In november 1908 werd de centrale in gebruik gesteld.
Het aantal aansluitingen was aanvankelijk beperkt: in december 1909 hadden de Gemeente-Elektriciteitswerken nog maar 348 klanten. Daarom voerde het bedrijf in 1910 een reclamecampagne die onder meer resulteerde in de uitgave van een serie brochures met de titel Gebruikt Electriciteit
Kunsthandel H. Prakke, Van Broeckhuysenstraat 11Deze brochures benadrukken vooral de voordelen van elektrische verlichting. Zij bevatten tientallen fraaie foto’s van ‘lichtende’ voorbeelden: woningen en winkels in de stad die begin 1910 al beschikten over elektrische verlichting. De avondopnamen laten prachtige etalages, verkoopruimtes en magazijnen van winkelbedrijven zien, badend in het moderne licht, waaronder bloemensalon Iris en drankhandel Gerritsen aan de Molenstraat, speelgoedwinkel J.H. Engel aan de Grote Markt en de kristalwinkel van de gebroeders Swemmelaar aan de Burchtstraat. Ook de interieurs van de woningen van enkele Nijmegenaren zijn gefotografeerd, zoals die van zeepfabrikant en politicus P.T.H.M. Dobbelmann, aan de Vondelstraat 1, en van Ph. van IJssendijk, ingenieur bij de Staatsspoorwegen, aan de Groesbeekseweg 232. 

De "Hall" in de woning van P. Dobbelmann, Vondelstraat 1
De reclamebrochures van de Gemeente-Elektriciteitswerken geven niet alleen een fraai beeld van de introductie van elektriciteit in de stad. De afgebeelde foto’s gunnen ons ook een uniek kijkje in de winkels en woningen van vooruitstrevende en vaak ook vooraanstaande Nijmegenaren anno 1910, waarmee ze getuigen van hun smaak en de mode die zij volgden.
 
Nieuwsgierig geworden? Raadpleeg dan de brochures in de studiezaal van het Regionaal Archief, of bekijk de foto's op onze website.  

1 opmerking:

Rob Wolf zei

De blog
'Cornelis Alewijnse,elektromonteur of röntgenlaborant?'
van 12 september 2012
gaat ook over de pioniersjaren
van de Nijmeegse elektriciteit.