vrijdag 23 november 2012

Sint logeerde 100 jaar geleden bij de bakker

Ook dit jaar had Sinterklaas bij zijn intocht in Nijmegen weer veel bekijks. Honderd jaar geleden was dat niet anders, zo blijkt bijvoorbeeld uit De Gelderlander van 25 november 1909: "Een lange stoet van opgewekte spes patriae (hoop van het vaderland) vergezelde den goeden Sint op zijn intocht binnen Nijmegen, de vroolijkste liedjes uitjubelend en vreugdevol vooruithuppelend in breede lange rijen. Op het witte paard gezeten reed Sint statig door de straten (…). Aan de ene zijde reed de goede, aan de andere zijde de kwade knecht, terwijl achterop de bagagewagen volgde, volgepropt met koffers gevuld … met lekkernij en speelgoed voor de kinderen."  
De intocht van de Sint in 1930. De foto is gemaakt in de Burchtstraat.
Einddoel van de stoet was ook nu weer de brood-, koek- en banketbakkerij van Piet Joosten aan Houtstraat 22, waar Sinterklaas "gewoonlijk zijn verblijf houdt. Een handige reclame van deze firma, die zeker haar doel bereikt", concludeerde De Gelderlander. Bakker Joosten trok in de Sinterklaasperiode ook op andere manieren de aandacht van de Nijmeegse kinderen en hun ouders, bijvoorbeeld met een uitbundig versierde etalage. Hiervan getuigt een foto uit 1909 in de collectie van het Regionaal Archief.

Het gaat om een avondopname van de etalage van de bakkerij, die kort daarvoor als een van de eerste winkels in de stad was voorzien van elektrische verlichting. In de etalage staan bijna levensgrote poppen van de goedheiligman op zijn paard en Zwarte Piet die zwaait met de roe. Ter verhoging van de feestvreugde zijn Sint en paard behangen met gloeilampen. Met al dat moderne licht moet de etalage van bakkerij Joosten ’s avonds het stralende middelpunt van een voor de rest vrij donkere Houtstraat zijn geweest.
De elektrisch verlichte Sinterklaas-etalage van bakkerij Joosten in de Houstraat, 1909
Op de beeldbank van het Regionaal Archief Nijmegen en op www.noviomagus.nl zijn tal van prachtige Sinterklaasfoto’s te vinden, maar de opname van de versierde etalage van bakkerij Joosten uit 1909 is bij mijn weten de oudste foto die betrekking heeft op het Sinterklaasfeest in Nijmegen. 

Geen opmerkingen: