donderdag 22 november 2012

Een halve eeuw Nijmeegse popcultuur

Onbekende Nijmeegse popgroep (1970)
Bron: Regionaal Archief Nijmegen
Momenteel werkt Frank Antonie van Alphen, schrijver van onder meer De Kaaisjouwers: Een hard leven aan de Waal, aan een boek over een halve eeuw Nijmeegse popgeschiedenis. Ook is hij in dit kader bezig met een tentoonstelling voor het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Voor het in 2013 te verschijnen boek heeft hij een schat aan informatie verzameld: foto's, video's, audio-opnames en meer. Veel ander materiaal bevindt zich nog altijd in de handen van anderen. Binnen de collectie van het Regionaal Archief Nijmegen vormt het thema popcultuur helaas nog een hiaat. Om hierin verandering te brengen hebben wij ons voorgenomen om actief archiefmateriaal met betrekking tot dit thema te verwerven.

Op 20 november hielden wij een informatiebijeenkomst op het archief waarvoor wij Frank Antonie van Alphen en een kleine schare andere bezitters van mogelijk interessant materiaal hadden uitgenodigd. Het doel van deze bijeenkomst was om archiefvormers en verzamelaars te informeren over de manier waarop wij archiefmateriaal verwerven, selecteren en bewerken.

Bureauhoofd Inventarisatie Rob Camps sprak in het algemeen over het Regionaal Archief Nijmegen, over wat voor bronnen wij zoal in huis hebben en natuurlijk over welke bronnen we nog missen. Henk Trapman, coördinator audiovisuele collecties van het RAN, legde uit hoe materiaal kan worden aangeleverd, wat daarbij komt kijken en hoe we audiovisueel materiaal bewerken en toegankelijk maken voor een groter publiek via onze Digitale Studiezaal. Frank Antonie van Alphen las een fragment voor uit zijn boek-in-wording over de moeizame start van popmuziek in burgerlijk Nederland, over The Tielman Brothers en over de oprichting van de band The Black Magic door o.a. Nijmegenaar Boy Tahalele ("Gezichten van Hatert" door HatertTV).


Hoewel de bijeenkomst informatief van aard was, had het ook een hoog reüniegehalte voor enkele deelnemende gasten. Aan anekdotes uit een halve eeuw popgeschiedenis geen gebrek! Het eerste contact tussen het RAN en archiefvormers en verzamelaars met betrekking tot de Nijmeegse popgeschiedenis is in ieder geval succesvol gelegd. Ook de popgeschiedenis van Nijmegen verdient het om gedocumenteerd te worden. De eerste veelbelovende stappen hiertoe zijn nu gezet.

2 opmerkingen:

Loes Jansen zei

Proficiat met deze Blog. Al weer heel veel nieuws gelezen en gezien en ik ben slechts een half uur op blog geweest. Nogmaals gefeliciteerd.

Renier van de Giessen zei

Beste Loes,

Bedankt voor de enthousiaste reactie!